Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häst på rymmen visade Lis Westergren till drömgården

De hade inte en tanke på att flytta. De hade precis renoverat färdigt radhuset i Bomhus och trivdes jättebra. Men en morgon när Lis Westergren kom för att sköta om familjens hästar i Sikvik hade den ena rymt. Det blev början på ett nytt husäventyr.

Annons

I bakgrunden vilar huset, rött med vita detaljer.

Hon hittade rymlingen på granngården, lycklig och full av bus. Det var första gången hon såg gården från insidan. Tomten var helt igenväxt och full av skräp, där låg tomflaskor och annat bråte. Huset hade stått obebott i flera år och blivit ett tillhåll. Hon ringde mäklaren för att berätta, då frågade han om hon ville ha en visning.

Hon vet inte varför men hon hade blivit nyfiken och tackade ja. Nu är det sex år sedan hon och familjen flyttade in. Hon har inte ångrat sig en sekund.

– När jag kommer hem från jobbet brukar jag sitta kvar i bilen en stund och bara ta in miljön. Det är väldigt rofyllt här.

Hon föll för glasverandan en trappa upp med vid utsikt.

Vi förstår precis. Så fort vi svänger in på vägen mot huset möts vi av ett stort lugn. Hästarna betar i hagen, röda trälängor med lider och utedass, hönsen spatserar fria på gården och en hund kommer skuttande med glad svans. Österut glittrar en rimpa av Bottenhavets bräckta vatten och Lis kommer på grusgången för att ta emot. I bakgrunden vilar huset, rött med vita detaljer.

– Det var illa åtgånget när vi kom hit men nu är det mycket som är utbytt. Vi gillar att hålla på, det var väl det vi ville, säger hon och ler.

Läs också: Eleni Apostolakis passion för inredning får utlopp i drömlägenheten på Östermalm

Köpet gjordes den första december och planen var att fira den första julen i Sikvik. Men den planen ändrades snabbt, det var för mycket som måste åtgärdas. Huset hade stått obebott i tre år, det var vattenskadat på flera ställen, invaderat av möss, luktade illa och ett träd växte in i vardagsrummet.

– Det var glasverandan jag föll för. När jag gick upp för trappan första gången och såg fönstren med utsikten över hagar och vatten kände jag att det fanns något speciellt.

För att få större kök tog de bort en vägg.

Första projektet i boningshuset blev köket. De tog bort en vägg för att få mera rymd och fri sikt. De hade tänkt bevara de gamla golven men det var iskallt inne. De eldade i alla eldstäder samtidigt men det var inget som hjälpte. I badrummet ställde de en kupévärmare och hoppade snabbt in och ut igen. Snart började de att duscha på jobbet. De längtade efter att få huset mer modernt och till sist gav de upp. De bestämde sig för att lägga in nytt golv med golvvärme i hela markplan. Äntligen gick det att vara hemma utan att frysa.

Först kommer man in i hallen som är ljus och öppen med det vida köket rakt fram. Över hallbordet hänger ett fotografi av ett rådjur som dottern fångat med kameran. I köket står en gammal vedspis och pärlsponten i taket sitter kvar. Över bänken finns ett fönster med utsikt mot skogen.

– Ett år var det ett rådjur som fick sitt kid på kullen utanför. De var kvar här hela säsongen och vi kunde titta på dem genom fönstren.

Läs också: Så här kunde det se ut på landsbygden 1942 – följ med in i torpet

I köket finns också en loungedel med kakelugn, sköna möbler och en blommig slottstapet. Där hänger en häger i en gyllene ram, ett arv efter Lis moster. I sofforna brukar familjen samlas på kvällarna för att umgås.

Badrummet var minimalt och så fort den äldsta dottern flyttade ihop med sin kille gjorde de om hennes sovrum till ett badrum med rymd. Det gamla badrummet fick bli en större hall.

Dotterns sovrum blev ett badrum med rymd.

Därmed hade markplan med två rum och kök förvandlats mest till ett kök. I hallen finns också den svängda trappan med färgen avskrapad på några av trappstegen. Det är Lis som har börjat skrapa för hand.

– Jag tycker att den avskrapade träytan är ganska fin, kanske att trappan kommer att få se ut så. Det här blir mitt vinterprojekt.

En trappa upp öppnar sig ett märkvärdigt rum. En rejäl glasveranda med fönster åt alla håll. Det är lätt att bli stående och låta sig omfamnas av ljuset som flödar och utsikten som förför.

– Den förre ägaren hade ett stort matbord här. Det tyckte jag såg inbjudande ut. Just nu har vi soffor för ungdomarnas skull, men så småningom blir det nog ett matbord igen.

Läs också: Villor på landet lockar – här är veckans mest klickade bostäder

Det finns också två rejäla sovrum med olika prång. Ett snedtak som skapar en mysig sovalkov och en upphöjning i golvet med ett lågt räcke som ger känslan av en liten balkong. En arvebyrå från Tommys gammelfarmor har fått en ny svart kulör och passar perfekt ihop med både spegel och gitarr i svart.

Vid vattnet funderar de på en bastu.

Man ser ända ner till vattnet med båten och en liten strand där hästarna brukar gå i. Där har de planer på att bygga en bastu.

På husets andra sida ståtar äppelträdet som alltid får så mycket och utsökt frukt. Det gamla hönshuset har blivit ett växthus och altanen är stor som ett dansgolv. I baljorna växer gurkplantorna på rad.

– Vi funderar på att glasa in altanen för att förlänga sommarsäsongen. Kanske det blir nästa projekt.

I lerkrukor växer tomater, mynta och rosmarin, som en liten markering mot nästa yta med trädgårdslandet. Där håller hon på och långsamt bryter marken. Hon plockar en sten i taget och placerar dem som kanter mot rabatten med lavendel. Hon kommer en bit till för varje år. Där finns det redan många pallkragar med grus emellan. Acklejor, vitlök och plantor av pion. Ur en krage sticker ett tjockt fång med vita blommor upp.

– De heter ”Crazy Daisy” och är en rufsig prästkrage som jag blev förtjust i. Visst är den fin? Den gör sig jättebra i buketter.

Fakta: Lis Westergren

Familj: Maken Tommy och döttrarna Sofia och Amanda

Djur: Hunden Nisse som är en 9-årig men valpig mudi, fyra katter, höns och två hästar som hyr in sig i stallet

Bor: På en hästgård i Sikvik, boningshuset är på 160 kvadrat och byggt 1925

Gjord renovering: Har gjort om det mesta, lagt in golvvärme i markplan, tagit bort en vägg i köket, öppnat flera fönster, gjort badrum av ett sovrum.

Planer: Nya projekt hela tiden, men stora planer på ett inglasat uterum för att förlänga utomhussäsongen, skrapa bort vitfärgen från trappan är ett vinterprojekt, och så småningom en bastu vid havet.

Bäst: Den natursköna miljön med lugnet och hallrummet en trappa upp med många fönster som en glasveranda som tar in mycket ljus och ger en vidsträckt utsikt.

Att skrapa trappan är Lis vinterprojekt.

Vedspisen och ett gammalt skåp som Lis har renoverat.

Begagnade krubbor blir perfekta som blomlådor på en hästgård.

Mer läsning