Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos Moa och Leo på Öhn är växthuset hjärtat

Ute på Öhn, Strömsund, lever paret Leo Brusewitz och Moa Cromberger precis som man gjorde förr i tiden. De är självförsörjande med egna odlingar och det mesta på gården är tillverkat av återvunnet material. Möt paret som finner sinnesro när de får påta inne i sitt moskéliknande växthus.

Annons

Det ligger mycket tid och tålamod bakom Moa och Leos odlingar.

Det är en strålande sommardag och hönsen kacklar glatt när Bostadspuls avlägger en visit ute på Öhn. Leo Brusewitz tillsammans med sin äkta hälft Moa Cromberger välkomnar oss glatt.

Vid första anblick skulle man kunna tro att man befann sig på en hembygdsgård då det finns olika typer av byggnader som alla ser olika ut, både till storlek, färg och form.

Det var vid ett tillfälle när Leos son var liten som han hade hållit sin fars hand och frågat om "pappa håller på att bygga en hembygdsgård?"

– Det har av någon mystisk anledning blivit så att jag och Moa tycker det är fint med gamla byggnader och hus. Varje byggnad på vår gård har olika syften.

Moa och Leo har en förkärlek att återvinna gammalt till nytt. Byggnaderna är exempel på det.

Leo ger exempel på dessa byggnader med "olika syften".

Bland annat har de ett hus för hästarna med tillhörande hage, ett litet hus för veden, en liten kiosk uppe vid vägkanten där det vanligtvis brukar finnas färska ägg till försäljning, ett hus som är en kombination av musikstudio och drejningsverkstad, två växthus (det ena växthuset fungerar numera som lusthus) samt två hus som agerar vinter respektive sommarboende.

På vägen ner till sommarboendet passerar vi en röd liten byggnad som har stora prästkragar ditmålade på husets kortsida.

Härliga detaljer. Prästkragar på vägg möter skriande skulpturer i fönster.

– Det är Leos idé. Han sa en dag att "åh, ska vi inte måla blommor på huset?" och då sa jag "ja, när man äger får man göra vad man vill", haha.

Sommarboendet visar sig vara en rofylld plats för vila och reflektion. En timrad dröm, där allt byggmaterial är återvunnet och vars inredning kan beskrivas som ett med naturen.

Moa är extremt nöjd över sitt sommarboende.

– När Moa sedan kom invalsandes i mitt liv så tänkte jag att hon kunde få ett eget hus, precis som hon vill ha det, berättar Leo.

Läs även: Mia har en egen odlingslada

Moas sommarboende är nytimrat med grova stockar och hade hon fått bestämma hade hon bott där året om.

– Vi sover här mellan maj och oktober månad. Det kan hända att man behöver elda lite i maj och i oktober, men oftast har vi öppet då det brukar bli så varmt, säger Moa.

Moa och Leo är självförsörjande och trivs med den livsstilen.

Tanken på att börja odla och bli självförsörjande har mer eller mindre alltid legat och grott i bakhuvudet. När Leo Brusewitz flyttade ut till Öhn vid millenniumskiftet började så småningom tanken övergå till handling.

I dag är paret i stort sett helt självförsörjande med olika odlingar av ätbara grödor samt höns som ger ägg. Det enda som de själva inte kan odla måste inköpas. Då är det ekologiskt som gäller.

Moa och Leo odlar grönsaker så att de inte ska behöva köpa i affär.

Vad har ni på matkontot varje månad?

– Vi måste ju handla sådant som inte går att odla. Säd, salt och socker är exempelvis svårodlat. Allt vi köper är ekologiskt och nötter och frön är ju jättedyrt, men jag skulle säga 1 500 kr för oss två, säger Moa.

– Det är jäkligt häftigt att sitta vid ett bord som man snickrat själv, vid ett hus man har byggt själv och äta på tallrikar som den ena har drejat. Och allting på tallriken är något som vi själva fått fram. Man känner sig otroligt rik för man har kontroll över alla processerna och känner sig trygg i det, säger Leo.

Moské-växthuset som Moa och Leo håller väldigt kär.

Moa och Leos favoritplats, själva hjärtat i gården, är utan tvekan växthuset som de själva har dragit liknelser med att det liknar en moské till det yttre. Där inne finner de harmoni och lugn bland sina plantor och växter.

– När vi ligger på knäna och pratar med varandra och håller på och påtar bland våra odlingar blir det en slags andlig eller filosofisk grej som gör att man lugnar ner sig. Då kan det ha gått 1-2 timmar och så tänker man"men gud vad fint det har blivit. Har jag gjort det där?", säger Leo.

Moa och Leo brukar föra anteckningar om deras odlingar.

Däremot menar både han och Moa att det på inget sätt är fullärda jordbrukare trots flera års erfarenhet.

Leo talar även om att det är bra att vilja ha en drivkraft men att inte göra det för stort. Han berättar vidare om när han och Moa har hälsat på hos folk som ska odla "si och så mycket" inser dem inte hur mycket arbete som faktiskt ligger bakom att driva odlingar.

– På Bregott-paketen har det stått att "naturen är god" och jag går runt och säger precis tvärtom - "naturen är ond". Det är en kamp i sig att ta reda på ogräs och allehanda odjur som vill åt grödorna.

– Det är väl det som är det här med odlandet, man måste ha tålamod, säger Moa med ett litet leende.

Moa tillsammans med sin bästis katten

Varför inte ta en liten siesta under granarna?

Mia har en egen odlingslada

Växthuset blev till uterum: "När det kommer blixt och åska är det fantastiskt att sitta där"

Så planerar du din miniträdgård: "Tänk på vilka funktioner du behöver"

Mer läsning

Annons