Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes hem är lyxigt, tidlöst och modernt – nu startar Erika inredningsföretag

Hemma hos Erika Åström med familj är känslan varm, ombonad och lite lyxig. Inredning är Erikas stora passion och nu har hon startat företaget Homestyling Sundsvall.

– Jag känner att jag vill göra något mer av mitt stora inredningsintresse, säger Erika.

Annons

TV: Genomtänkt och lyxig känsla. Erika lär ut hur man bäddar och får rätta puffen på kudden.

På mindre än ett år har Erika och hennes man Erik renoverat 50-talsvillan i Haga. De har sedan tidigare totalrenoverat flera bostäder, en vindsvåning på Storgatan, ett mindre hus på Eriks föräldrars gård och en lägenhet i Vaxholm.

– Vi trivdes i Stockholm men jag tycker om Norrland – och att vara nära naturen. Vi trivs här, säger Erika.

I arbetsrummet på övervåningen jobbar Erika med sitt nystartade företag, Homestyling Sundsvall.

De började utvändigt med att dränera och att riva ner tegelfasaden och huset har fått en träfasad som ska bli vit. Invändigt började de på övervåningen och har sedan jobbat sig genom hela huset, förutom källarplanet.

– Huset är rätt litet och vi kommer att bygga ut längre fram men vi ville komma i ordning här inne för Gustavs skull, säger Erika.

Huset är cirka 90 kvadratmeter men rymmer de funktioner som familjen behöver. När Erika inreder varvar hon tidlösa inslag med moderna och nytänkande lösningar. På nedervåningen finns de sociala ytorna med ett rymligt kök som hänger ihop med matsal och vardagsrum.

På nedervåningen finns de sociala ytorna med kök, matsal och vardagsrum.

– Vi ville ha en öppen planlösning där man har kontakt mellan rummen.

Köksluckorna har fått den dova gröna färgen, ”Mansion grey”. Bänkskivan är i kompositsten och kyl och frys har integrerats. Mässingsdetaljer som knoppar och blandare ger en varm och elegant känsla. En fläktkupa har precis kommit på plats. Den är specialbeställd från Högbergs Plåt och ramar in köksön.

Mässingsdetaljerna återfinns i hela huset. Köksblandaren ger en lyxig och varm känsla till köket.

– Jag målade det sista i morse, det ska på lister och målas invändigt också. Den blev verkligen jättefin, säger Erika.

När de renoverade fick alla väggar bli vita och golvet är genomgående ljust i hela huset. Matbordet är vitt och stolarna är arvegods. Erika tycker om att blanda nytt och gammalt, dyrt och billigt.

– Spegelpanelen på väggen ger karaktär och skapar en känsla av att det händer något. Vår stil är lite gammaldags med inslag av moderna detaljer.

Gamla ärvda stolar blir en fin kontrast till det moderna bordet.

Erika är pysslig och tycker om att sätta ihop stilleben med blommor, ljus och böcker. Hon gillar att testa sig fram och flyttar runt saker och möbler.

– Jag möblerar om flera gånger per år för att se vad som blir bäst. Det här skåpet stod i vardagsrummet förra veckan, saker och ting kan alltid förbättras och när man flyttar på saker får man en ny känsla, utan att man behöver köpa nytt.

Tapeten i vardagsrummet kommer från William Morris och heter Strawberry Thief. Erika tyckte att rummet kändes för vitt. Känslan i tapeten återfinns i mattan under matbordet och i den grå accentfärgen som återkommer i hela huset. Överblivna tapetbitar har ramats in och sitter på väggen i matrummet. En turkos minifåtölj bryter av, det är Gustavs hedersplats.

Vardagsrummet är litet men välplanerat. Gustavs turkosa fåtölj bryter av.

Inredning är en stor passion för Erika som precis har startat företaget Homestyling Sundsvall. Hon kommer att styla hem inför försäljning och erbjuda olika inredningstjänster som att rita badrum och hjälpa till med färgsättning. På kort tid har hon fått flera tusen följare på Instagram där hon delar med sig av sina inredningsbilder.

Erika tycker om att flytta runt saker och att bygga olika stilleben.

– Det är lite komiskt för jag har aldrig använt Instagram eller Facebook, men så upptäckte jag att det fanns en massa inredning där. Och det är ju så kul när man får inspiration av andra.

50-talstrappräcket sitter kvar i trappen och på övervåningen har Erika sitt arbetsrum. En schäslong står mitt i rummet och en hyllvägg har byggts under snedtaket, för att kunna nyttja en svårmöblerad yta.

– Den målades först vit men sedan fick den bli grå.

40-talshyllan fyndade Erika på Blocket, benen plockades bort och den fick ny färg och mässingshandtag och smälter in mot väggen med sin mjukt rundade form.

Sovrummet har en ombonad hotellkänsla med en stor ryamatta och spegelpanel och även här har den tidigare vita väggen målats grå.

– Det blev för vitt, den här väggen kommer jag att måla om fler gånger och eftersom det är så liten yta är det enkelt och billigt att förändra den, säger Erika.

I sovrummet har Gustav en egen sovalkov. Parets säng är 2,40 meter bred och är just i dag bäddad enligt konstens alla regler. Två skira gardiner ramar in den pampiga sängen.

– Jag älskar kuddar och brukar bädda på olika sätt, jag har massor av kuddfodral. Se till att skaffa en bra innerkudde så får du en lyxigare känsla, tipsar Erika.

Erika gillar att bädda sängen på olika sätt och hon avslutar alltid med att slå handen mitt på kudden så att den får en fin form. Här har de blåmönstrade kuddarna hamnat längst bak och en konjaksfärgad sammetskudde längst fram ger karaktär.

När Erika bäddar hamnar de största kuddarna längst bak och sedan bygger hon vidare med mindre kuddar. Det blir ett slags stilleben och Erika avslutar med att slå handen mitt på kudden så att den får en fin form.

– Så här bäddar jag på helgen eller när jag har tid, alla har vi olika intressen, säger Erika och skrattar.

*Erika finns på Instagram under namnet @erikas.home

FLER "HEMMA HOS":

Marie ritade familjens exklusiva hus med utsikt över sjön Marmen

Hemvändarna stortrivs i sekelskiftesvillan: "Det är bäddat för ett gott liv här"

Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Fredrik och Elin har rustat upp fallfärdiga Pinkebogård – se förvandlingen

FÖR PLUS-KUNDER:

Nicklas Nybergs lyxlägenhet – 170 kvadrat med extra allt: "Ingenting är gjort av en slump"

Marie har skapat sin oas – ett lyxigt badrum med spa

Eva har öppnat krog i sitt vardagsrum i Härnösand

BILDEXTRA:

När Erika Åström bäddar sängen behövs många kuddar.

Doftpinnar ger en fräsch doft till rummet.

Sonen Gustav sover i en liten alkov i föräldrarnas sovrum.

40-talsbyrån är ett Blocket-fynd. Benen togs bort och med grå färg och mässingsdetaljer fick den en modern känsla.

Hyllväggen i arbetsrummet har byggts under snedtaket, för att kunna nyttja en svårmöblerad yta.

Erika köper gärna snittblommor inför helgen, men hon ställer också fram snygga plastblommor där emellan.

50-talstrappräcket är kvar som en påminnelse om husets ursprung. Utanför fönstret står byggställningar, huset har fått ny träfasad och ska bli vitt under sommaren.

En ärvd fåtölj smälter in mot det dovt gröna köket i bakgrunden.

Mässingsdetaljerna går igen i hela huset.

Inbjudande schäslong i arbetsrummet.

I arbetsrummet på övervåningen jobbar Erika med sitt nystartade företag, Homestyling Sundsvall.

Lukas Sahlin: "Lös krisförhållandet med supportrarna nu, Polisen"

Annons

Den här krönikan publiceras i Sundsvalls Nyheter vecka 21.

Här om veckan såg jag Zlatan Ibrahimovics LA Galaxy ta emot Anton Tinnerholms New York City FC på plats.

På en arena utan ståplats, där supportrarna inte sjöng några sånger, där bengalernas ljus inte spelade bakom ett banderolltifo, satt jag visserligen bekvämt. På mjuka säten, med en aquafresca i mugghållaren, hade jag det bra. Det var härligt att gå hem från en fotbollsmatch utan träsmak i röven av fällstolarna – och till och med urinoarerna var väldoftande.

Men det saknades något.

Jag älskade det och njöt, som av en söt tiramisu. Men jag vill bara inte ha det till frukost, lunch och middag.

För det är så här: Svensk fotbolls läktarkultur är den bästa. Vi borde göra ett nedslag i tiden här och nu och komma ihåg att inte glömma det.

I Europa är det bara Israel (ja, Israel är europeiskt i fotbollssammanhang) som kan mäta sig med den svenska publikutvecklingen. I övrigt har publiken övergivit den inhemska ligan för bekvämligheten i mötet mellan ändalykt och soffkudde.

Fotbollsforskaren Torbjörn Andersson berättade för mig i höstas att den enskilt största faktorn till en hög publiksiffra är en stor och högljudd klack, som i sig själv lockar publik.

Med andra ord: När konkurrensen kommer från världens bästa fotboll, på världens bästa tv, i världens bästa soffa – är Allsvenskans unique selling point att klackarna fortfarande sjunger. Men som den typen av hängivna supportrar upplever det nu, med intima visitationer och förbud på förbud, av banderoller och bengaler, utan dialog med Polisen – känner de sig motarbetade.

Det samtidigt som problemen vi upplever i största grad pågår utanför arenorna. För hur mycket våld läktaren ser vi egentligen?

Därför är det beklämmande att det är läktarna som Polisen skapar ett förbudssamhälle.

Det satsas stora resurser på ett problem som är litet.

Dalkurd–Syrianska spelades inför tomma läktare, men bevakades av 76 poliser från flera olika distrikt, sju ridande poliser och en drönare. Med risk för att noll personer skulle ryka ihop blev resultatet att noll personer rök ihop. Men polisnotan blev kraftig.

Det är kännetecknande för svensk fotboll just nu.

En brist på dialog mellan polis och supportrar piskar upp ett irriterat missförtroendeförhållande mellan parterna.

En eftermiddag på Dignity Health Sports Park i LA kommer alltid vara en söt tiramisu att uppskatta, men en eftermiddag på NP3 Arena kommer tappa sitt värde om den också ska förvandlas till det.

GIF Sundsvall drar knappa fem procent av kommunens invånare till sina matcher. Det är ett stort fotbollsintresse. Galaxy–NYCFC drog visserligen 22 800 åskådare, men skulle invånarna i och omkring LA haft samma fotbollsintresse rent procentuellt sett, så skulle ungefär 817 000 personer ha varit på plats den matchen.

Det är ett mått som haltar, men det säger åtminstone någonting.

Att göra fotboll på plats till ett hyperkomfortabelt familjeevenemang kan fungera i världens storstäder. Men i Sundsvall, i Sverige, behöver fotbollen hålla hårt i sin läktarkultur för att inte gå sönder. Vi behöver ett banderolltifo, en bengal och ståplats med sång.

Lös krisförhållandet med supportrarna nu, Polisen.

Toppen: Betting är förbjudet i Kalifornien och jag slapp spelbolagens reklamattacker. I Sverige är den inte bara laglig, utan statligt finansierad och högljudd.

Botten: GIF Sundsvalls glädjebudget. En årligt återkommande tragedi. Det går inte att ändra intäkter efter ambition. Men ambition efter intäkter.

Annons

Rutinerad brobyggare riktar stark kritik mot Trafikverket:"Hur kan det få gå till såhär"

Annons

Villa på Bygelvägen såldes för 4 045 000 kronor – här är veckans fastighetsaffärer

Annons

HA TOPP 14: Timrå bland de värsta – medan Modo är laget som förändrat minst: "Underskattat"

Annons