Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbondens framtid är osäker – beslutet om försäljningen pausad

Olle och Marie Eriksson som driver vandrarhemmet på Högbonden har inte fått någon mer information om försäljningen.
– Det här kom precis i semestertider och vi har inte kunnat svara på någon av alla de frågor vi fått av gästerna i sommar, säger Olle Eriksson.

Annons

Beslutet från Länsstyrelsen gäller för både båten, marken och fastigheterna på ön eftersom kontrakten löper ut om ett år.

– Vår förhoppning var att kunna fortsätta driva verksamhet här men nu har vi ingen aning längre. Vi kan inte påverka, bara vänta och se, säger Olle Eriksson.

Turisterna som besöker vandrarhemmet på Högbonden har oftast en planerad rutt.

– De har klättrat på Skuleberget sedan kommer de hit och sover en natt. Och efter det ska de vidare ut till Ulvön. Vi är en del av Höga kusten, säger Olle.

Läs också: Försäljningen av Högbonden är en skandal

Försäljningen av Högbonden är i nuläget pausad, men tanken är att processen ska återupptas snart.

– Det finns ett önskemål om att ta remissomgången en vända till, för att ställa bortom allt tvivel att det inte finns någon annan huvudman som kan ta över, säger John Uebel på Länsstyrelsen.

Läs också: Driften av Högbonden för dyr – vandrarhemmet på ön kommer att säljas

Riksantikvarieämbetet har mitt i allt ansökt om att göra fyren på Högbonden till ett statligt byggnadsminne.

– Det är regeringen som fattar beslut om statliga byggnadsminnen, i och med att de är statligt ägda. Men det kommer inte påverka verksamheten i byggnaden. Det är jättebra om byggnadsminnen används, säger Jan Karlsson, handläggare på Riksantikvarieämbetet.

Huruvida fyren blir ett byggnadsminne eller ej kommer dock inte att påverka den eventuella försäljningen säger John Uebel:

– Utöver ansökan om statligt byggnadsminne så ser processen likadan ut så vitt jag kan se. Jag har inte nåtts av något annat besked än att tidsplanen är oförändrad och att vi strävar efter att ha en ny ägare vid utgången av 2017.

Läs också: Krav på länsstyrelsen: Sälj inte Högbonden – inte en rimlig affär efter allt som investerats där

Mer läsning