Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tog USA till Sverige genom hennes "porch swing" – resulterade i ett samarbete med Ikea

Mona Wärdell Nilsson flyttade från New York till Sundsvall. Här började hon plugga industridesign och som samarbete ville hon ta med sig USA hit – och fick med Ikea på projektet.

Annons

På lördagen publicerades ett reportage om Mona Wärdell Nilsson och hennes liv i New York samt om hur hon hamnade i Sundsvall: Från advokatfirma i New York till industridesigner i Sundsvall

Hon har levt stora delar av sitt liv i USA och en skillnad mellan Sverige och landet på andra sidan Atlanten är att vi här inte vanligtvis har en så kallad "porch swing". Rakt översatt blir det en verandagunga, grundtanken och funktionen är en soffa som är monterad i taket på verandan och som fungerar som en skön avkopplingsplats.

– Alla har verkligen sådana där, och jag har ett fint minne då jag var hos en vän och satt och kollade på eldflugor och bara myste. Det är en härlig möbel och jag tycker det är konstigt att den inte kommit hit än, säger hon.

När Mona återvände till Sverige, och i sin tur Sundsvall, började hon studera industridesign på Mittuniversitetet. När det var dags för examensarbetet blev det enkelt – hon ville göra en "porch swing".

– Jag älskar att bygga, så det blev det perfekta projektet, säger hon.

Under projektets gång sökte Mona sig runt för att hitta samarbetspartner och då pitchade hon idén för Ikea som nappade direkt.

– Jag gillade Ikea redan innan, men efter att ha jobba så nära med dem så tycker jag de är helt fantastiska. De var stöttande, uppmuntrande och tillförde jättemycket under projektets gång, säger hon och fortsätter:

– Jag hade exempelvis en expertgrupp som kunde hjälpa mig med expertis inom paketering och material och sådant.

Den första prototypen hänger i Mona Wärdell Nilssons egna trädgård.

Idén som Mona hade var att ta fram en "porch swing" som monterades utan skruvar, spik eller lim.

– Jag hade tillverkat delarna som behövdes och tänkte sätta ihop dem själv eftersom jag ville kunna marknadsföra den så – att man kunde bygga den själv, säger hon och skrattar till.

– Men det var inte så lätt som jag hoppats, jag hade en vän som fick komma över och vara med när jag skulle försöka mig på detta bygge. Men! Tillslut gick det, och bra blev det.

Examensarbetet blev ett samarbete med Ikea – här är Monas klass examenskatalog.

Slutprodukten har inte satts i produktion och den gungan som finns på bild i examenskatalogen hänger nu hos Monas mamma.

– Visst hade det varit kul om det kom till produktion, men jag är jättenöjd som det är – både med "porch swingen" och samarbetet med Ikea. Jag har lärt mig sjukt mycket, säger hon.

Mer läsning

Annons