Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen student utan bostad i år: "Alla omfattas av bostadsgarantin"

Här är statistiken där studentstaden Sundsvall ligger i toppen. Det är en av bara sex städer där alla sökande fått studentbostad.

Annons

Läs mer: Här kan 25 flytande hus byggas i Sundsvalls hamn

Studentbostäder vid Storgatan i Sundsvall

Inom kort drar höstterminen igång för universitetsstudenterna i Sundsvall och många nya studenter har sökt bostäder inför sina kommande studier. I vanliga fall brukar det råda brist på bostäder men i år har alla studenter som sökt bostad fått en.

– Det var samma söktryck som förra året och när vi var klara så var det 77 stycken som stod utan bostad men det löste sig via bostadsgarantin, säger Camilla Hjältman, vid Mitthem.

Det är bara sex av 33 kommuner som lyckats tillhandahålla alla bostadssökande studenter en bostad och fått så kallat "grönt ljus". De övriga är Örnsköldsvik, Skellefteå, Piteå, Trollhättan och Karlshamn. Elva orter har fått rött ljus, då de inte beräknas kunna ge alla bostad, medan 16 fått gult ljus, för att det beräknas lösa sig under hösten.

Sundsvalls kommun har upprättat en bostadsgaranti för studenter, som Mitthem har i uppdrag att samordna. Det alltså med lyckat resultat.

– Bostadsgarantin betyder mycket för universitetetsattraktivitet och för studenternas möjligheter att kunna flytta till Sundsvall och genomföra sina studier. Så det är mycket glädjande att det finns en fungerande garanti, säger Anders Söderholm, rektor vid Mittuniversitetet.

Läs mer: Här vill Mitthem bygga 150 lägenheter

Mer läsning

Annons