Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag blir så glad varje gång jag kommer hem"

Annons

För två år sedan flyttade vi från landet till ett bostadsområde. Från ett timrat tvåvåningshus med kakelugnar till ett enplanskedjehus med lurviga heltäckningsmattor från 1973.

Rött med vita knutar blev ljusblått med mörkblå detaljer. Inuti mig stämde det inte så bra. Jag piffade med pelargoner i lysande rött och en gammal träkärra från 1800-talet men det skar sig bara ännu mer, men fokus var renovering inomhus – först.

Så äntligen – i maj månad bestämde vi oss. Vi skulle sätta samma ton på husets exteriör som vi format insidan. I väg till byggvaruhus och köpte svart färg i mängder, allt skulle bli svart och kanske lite vitt. Modernt och coolt var mina ledord. Våra närmsta grannar är ett par decennier från hundra, så när jag skulle börja med väggen som vetter åt deras altan hade jag inte hjärta att måla svart. Jag kände på mig att det troligtvis inte skulle uppskattas. Deras hus är vitt och därför fick den sidan av vårt garage bli vit. De blev väldigt glada och tacksamma.

Mitt i målningen kommer jag på mig att jag tänker – så snyggt det blir med vitt, hm, om man kanske skulle ändra sig lite. Jag satte mig på gräsmattan framför vårt hus och försökte föreställa mig hur det skulle bli med svart och om jag skulle ändra till vitt, eller kanske både svart och vitt? Min svärmor kom cyklandes och jag kastade upp min fundering.– Men så spännande, kör på det, sa hon och nickade gillande åt den bild jag försökt måla upp för henne. Sagt och gjort. I dag är huset svart och vitt, med en lysande röd dörr som välkomnar en så det sprätter till i kroppen. Jag blir så glad varje gång jag kommer hem.

De olika nyanserna av blått är väl övertäckta med ett par, på vissa ställen tre lager färg. Min sambo har snickrat ihop en rejäl bro som skapar balans till entrén. Vi har lagt ner tid, varit envisa och med en gnutta jäklar anamma förändrat 70-tals huset till ett modernt hem i vår stil. Och nu blev de knalligt röda pelargonerna som pricken över i.

Läs även: Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Titta in hos: Saga köpte renoveringsobjekt själv: "Har slagit bort väggar, snickrat, målat och tapetserat"

Mer läsning

Annons