Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många smarta lösningar när snickaren Paull Cawthorn helrenoverar sina hus – kika in i "Englagård"

1911 kallades gården Anderssons pensionat. Några år senare fick den namnet Hållands Pensionat. Nu drygt hundra år senare med en engelsman som ägare har gården bytt namn igen. "Jag tycker Englagård är ett passande namn på fastigheten eftersom jag är från England", säger Paull Cawthorn.

Annons

Gården i Undersåker köptes för snart 18 år sedan, då var den i ett rätt dåligt skick. Allt som har gått att renovera har fått sig en duvning av snickaren Paull Cawthorn.

– Problemen med gamla hus är att de aldrig blir klara. Det kanske är billigare att bygga nytt men då förlorar huset sin stolthet, berättar Paull.

Titta även in hos Mira: Byggde sitt drömhus på Tynderö

Alla lister och dörrar är original och det som inte gått att rädda har Paull nytillverkat i gammal tappning. Huset är praktiskt och med små enkla lösningar har huset ändå ha kunnat behålla sin charm. Köket, husets hjärta, har allt som behövs i ett modernt hem.

– Jag har nog lagt ner mellan 15 och 20 000 timmar på renoveringen. Smarta tekniska lösningar och husets ursprung är viktigast, säger Paull.

Bakom vedtraven i köket döljer sig en låda. Handtaget är ett vedträ.

Alla väggar är fyllda med ekofiber. Två element finns i huset. Ett i badrummet på övervåningen och ett i tvättstugan på nedervåningen. Resten av huset värms upp med vedkaminer. Fönstren har energiglas.

– Det fungerar utmärkt. Man skulle kunna tro att det skulle bli kallt här på vintern men det blir det inte, säger Paull Cawthorn.

Titta in: Hemma hos Sundsvallskonstnären Christian Beijer och Isabel Sahlin är det viktigt med färg.

I entrén till huset har Paull Cawtjorn återanvänt flera av de gamla dörrarna från det gamla huset.

Det andra huset på gården har också fått sig en rejäl ansiktsupplyftning. Där är allt utbytt sånär som en bärande vägg mitt i huset.

– Nu är det bara själva huvudbyggnaden kvar, men den får vänta ett tag. Det kostar en hel del att renovera. Man måste hinna med att leva också, säger Paull Cawthorn.

Det påbyggda rummet är anpassat utifrån fönsterstorleken.

Tips: Se Cecilias fiffiga kökstavla som sparar både tid och pengar.

I köket finns allt som behövs för att det ska fungera i vår moderna värld.

Mer läsning