Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med miljonerna i väggarna – så blev livet efter drömvinsten

För 18 år sedan gjorde en Lotto-vinst det möjligt att bygga drömhuset.
Det ekologiska huset står mitt bland vacker grönska och utsikt över Kallsjön och Åreskutan.
På insidan hittar man färgglad inredning och spännande prylar.

Annons

Det sutterängbyggda huset med de kornblå knutarna står sig pampigt på den fina tomten som är full med grönska. Bland stora blomsterbuskar och fylliga grönväxta träd reser sig huset upp likt i en sagobok och från alla fönster syns den glittrande sjön.

Läs också: Exklusiv villa i Haga till salu för 10,9 miljoner: "Finns ingen liknande norr om Uppsala"

Här bor paret Eva och Rolf Kjellberg sedan arton år. Att det just blev det här huset på den här tomten var snarare ödet än något planerat.

– Det var många saker som förde oss hit till slut. Något ville helt enkelt att vi skulle hamna här tillsammans, berättar Rolf Kjellberg.

I arton år har Eva och Rolf bott i sitt drömhus som de byggde i Kall.

Några år innan paret gifte sig, var de ute på en båttur just här utanför på sjön. Rolf som på den tiden bodde och jobbade i Östersund, hade vid ett tillfälle gjort en märklig upptäckt i Kallsjön som fått honom att höja på ögonbrynen.

– Varför vi var ute och åkte båt var för jag sett en Vaxholmsbåt i en fjällsjö, det var en konstig grej.

Nere vid sjön har Eva och Rolf några båtar. Rolf gillar sjölivet men just nu ligger båten inte till sjöss.

Från båten kunde Eva och Rolf se hela Kallbyggden och den vackra naturen. Där och då kom en önskan som paret vid tillfället inte hade en aning om, och som senare skulle slå in.

– Här bodde folk så vackert och det var ett ställe man skulle vilja bo på. Det var så vi kände just då. Det är klart man blir helt tagen av Kallbyggden när man åker med båt och ser det, berättar Rolf.

Läs också: Här kan nytt bostadsområde byggas mitt i Sundsvall – politiker vill "förtäta" stan

Paret har inrett det ekologiska huset i fräcka och färgglada kulörer som ljusgul, rosa, blått och grönt. Inspirationen till bygget var norska hus men för Rolf som under hela sitt liv ritat hus, blev det till slut e mix mellan allt möjligt.

– Jag gillar hus i vinkel. Vi har alla fönster i söderläge, inte i norr, utan bara några få.

Den färgsprakande mattan har Eva själv tillverkat. Det runda fönstret är en kul detalj som ger liv åt båda våningarna.

Det är här böckerna om Linus kommer till och allt annat som Rolf skapar. En kreativ plats i det gula rummet där både musik och piano finns. Därav att det kallas just

Från musikrummet, som vardagsrummet kallas – eller Rolfs arbetsrum som det också är – har panoramafönster fått pryda väggarna för att visa så mycket som möjligt av den häpnadsväckande utsikten.

– Det är sol från morgon till kväll och att kunna se ut så här är fantastiskt, berättar Eva.

Läs också: Herbanist utökar – ny del har invigts i butiken: "Blir en salig blandning av allt"

Vill man komma ännu närmre utsikten eller bara känslan av fjälluft och utsikt ger ett kliv ut på altanen en riktig wow-känsla.

– Här kan man sitta många personer och bara njuta av utsikten. Här har vi suttit tio personer, berättar Rolk och slår ut med armarna i soffan där han sitter bredvid frun Eva.

Uteplatsen med Rolfs hemmagjora snurrpinnar som spinner glatt i vinden. Med utsikt över Kallsjön och den stora lummiga trädgården sitter Eva och Rolf här ute så ofta de kan.

I den smala gången bland det höga gräset får man vara smidig som en panter för att ta sig ner till den lilla badstranden.

I den gröna trädgården finns massvis med träd, växter och spännande buskar och plantor. Till stor del är Eva och Rolf nästintill självförsörjande på grönsaker. De odlar bland annat lök, kryddor, rabarber, kål, tomater, gurka, physalis och sallad. Och de har säkert lika många sorter till. När något fattas är det bara att byta med grannen eller vänner.

– Vi har gigantiska krusbärsbuskar. Dessa plockade vi på kanske en halvtimme, säger Eva och visar en fylld plastlåda med nyplockade krusbär som står på köksbordet.

Här bor och lever Eva och Rolf drömliv i drömhuset sedan arton år tillbaka.

Hade inte paret flyttat till Kall och byggt huset här hade inte heller sagorna om geten Linus funnits.

– Linus var vår älskade get som levde här så fint. Han sprang runt här och var så snäll. Här finns hans grav, säger Rolf och pekar bort mot en liten kulle.

Läs också: Stilsäkert hemma hos familjen Pettersson: "Har insett att jag tycker om att hantera ved"

Uppe på en stor vägg syns ett porträtt av Linus och en tecknad get som visar var Linus brukade hålla till.

Här sprang Linus runt bland bär och buskar och lekte. Han var god vän med alla de katter som paret Kjellberg också har.
Här ligger Linus och vilar och kanske drömmer om sina fina år hos Eva och Rolf.
Några röda tomater skyms och snart blir de fler. Plantorna har Rolf planterat i gamla fisklådor som han satt dubbla ovanpå varandra och fyllt med jord.

Vacker stol i växthuset kan vara bra när man vill ta en paus från vattnandet.

Bönor växer fint i ett annat lite mindre växthus som står i anslutning till det stora.

I växthuset odlas bland annat tomater, gurka, sallad och bönor. I trädgården finns allt från rabarber till svartkål och kryddor. Ibland kanske de byter varor med vänner eller grannar.

De blå knutarna går i samma nyans som himlen. Paret valde att ha så många fönster mot söder som möjligt, för att få njuta av solen och sjön.

Linus, the one and only.

Här bodde Linus när han levde. Linus kunde gå in och ut som han ville från sitt lilla bo och ut i trädgården via dörren.

Rolf har skrivit många böcker om geten Linus.

Köket är parets favoritplats i hemmet. Här spenderar de nästan all tid. Eva bakar varje dag, antingen bröd eller något sött.

Evas syrum där hon pysslar och syr. Många av kläderna de bär har Eva sytt.

Fakta:

Huset byggdes mellan 1997 och 1998 och tog 1,5 år att bygga. Det var byggmästare Bertil Andersson i Östersund som höll i bygget och Rolf hade ritat huset själv men fått hjälp av arkitekten Greger Wolter.

Huset är enbart byggt med ekologiska material, vilket betyder material utan gifter och att det gjort en kort resa från skog till färdigt byggmaterial. Grästaken krävde 30 ton gräs.

Mer läsning