Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mira Eriksson byggde sitt drömhus på Tynderö – kolla in i den moderna villan med inslag av polsk design

I den stora dammen på gården ska hon bada med fiskar, på taket ska hon sola naken. Mira Eriksson och hennes sambo har förverkligat deras drömmars hus. "Jag är en väldigt driven person, när jag vill göra något så blir det ofta så", säger hon.

Annons

För lite drygt ett år sedan stod tomten på Tynderö tom. I mars 2015 drog bygget igång och nu står tre byggnader klara: Ett hus med förråd och bastu, ett med gästhus och butiksdel och sedan bostadshuset. Två av byggnaderna är inramade av ett stort trädäck och med en fin damm framför. Mira Eriksson har förverkliga sin dröm – det enda som är kvar är takterrassen.

– Jag har länge haft en dröm om att bygga ett hus där taket kan vara en plats för att sola naket, skrattar Mira och fortsätter:

– Och nu är allt klart på vårt drömhus – allt utom takterrassen.

Läs också: Eleni Apostolakis passion för inredning får utlopp i drömlägenheten på Östermalm

Först väntar en semester då Mira och hennes sambo Piotr Rudzinski ska umgås med barn och barnbarn. Sedan fortsätter arbetet med takterrassen som blir sista anhalt i bygget som knappt hållit på ett år.

När Mira väl bestämt sig för något så går det fort. Idéerna sprudlar och när de ska bli verklighet så provar hon och sambon Piotr sig fram tills de når visionen. För att nå drömmarna har många inredningsdetaljer importerats från parets hemland Polen. Exempel på prylar från Polen är stålpallen och stolen i badrummet, spegeln ovanför soffan samt den egendesignade sänggaveln. Och det är just dessa detaljer som har skapat den atmosfär som Mira är så nöjd med.

– Varje morgon och varje kväll går jag en sväng och bara myser. Jag är så stolt över vårt hem, och jag är stolt över att komma från Polen, därför vill jag visa upp det.

När du är klar med huset, kan du ta det lugnt då?

– Ja du, skrattar hon och fortsätter:

– Jag gillar att ha projekt för mig. Men nu är jag så himla nöjd med vårt hus så jag ska nog bara njuta, jag ser fram emot att kunna vakna på morgonen och inte veta vad dagen kommer att bjuda på.

Läs också: Christian Beijer: "För mig är vitt något som ska täckas med färg"

Ett rum Mira är lite extra nöjd med är badrummet. Här sitter hon gärna och sminkar sig, tar ett bad eller öppnar upp den stora glasdörren till jacuzzin som står på trädäcket utanför.

Mira och Piotrs hus är präglat av öppenhet men också närhet. Det höga taket, med de höga dörrarna skapar en känsla av rymd. Men när det gäller yta så har de byggt smart och kompakt utan några onödiga tomma ytor.

– Det här huset är perfekt för oss två. Vi behöver inte större än så här.

– Vad jag älskar är att man kan gå barfota på trädäcket för att ta sig från badrum och jacuzzin, till dammen och sedan upp igen mot huset utan att smutsa ned sina fötter och känna att allt håller ihop.

Läs också: Redan som 15-åring ville hon bli inredare – i dag jobbar Maria Nordin för stora inredningstidningar

TV: Tips och trendspaning med inredaren Maria Nordin

Dammen är den del på deras drömgård som senast blev klar. Det kvarstår lite småfix med en blivande brygga, dekorationer och näckrosor i vattnet. Men fiskarna är på plats och snart är det även dags för Mira att börja att bada.

– Jag har hört att det är så inne med att bada med fiskar nu, så det ska jag göra här. Tanken är att vi ska bygga en liten brygga ut från trädäcket som jag kan hoppa i från.

Dammen som precis blivit klar är på mitten två och en halv meter djup. Djupet är inte bara för fiskarnas skull utan även för Mira som ska kunna simma i den.

Utöver inredning så finns en annan passion i Miras liv – mode. Mycket av hennes yrkesliv har kretsat kring kläder, hon har bland annat drivit en klädbutik. Och trots att hon har gått i pension så har hon inte kunnat släppa verksamheten helt.

– Jag har kvar en butiksdel i en av de andra byggnaderna. Jag älskar att hålla på med kläder och få någon att känna sig fin, säger hon och fortsätter:

– Att se en dam i 70-årsåldern ta på sig en fin klänning och fullständigt lysa upp är fantastiskt. Det är så roligt och det är mitt jobb nu för tiden – att göra damer lyckliga!

Var kommer ditt modeintresse från?

– Jag föddes sån. Jag har alltid gillat att vara annorlunda och att uttrycka mig. Kläder är ett sätt.

Mira Eriksson, byggde eget hus, Tynderö.

Sänggaveln har Mira ritat själv och sedan skickat till en tapetserare i Polen som sydde upp hennes skiss. Iden fick hon från en italiensk designer.

På baksidan av huset finns många platser för avkoppling, hängmattan, solstolen eller direkt på trädäcket vid dammen.

Kopparna är två favoriter, en till Mira och en till Piotr, som används flitigt. När de inte dricks ur står de gärna framme som en del av inredningen.

Stål- och träpallen är köpt från Polen, en bit i inredningen som Mira använder sig mycket av – en extra sittplats, sidobord eller bara dekoration är några alternativ på vad den kan användas till.

Vedspisen eldar de i så ofta de bara kan, även på kyliga sommarkvällar. Den går att snurra åt olika håll och hänger fritt i luften – ett snyggt inslag i det moderna hemmet.

Modert modernt modernt – det är numera Miras melodi.

Vardagsrum och kök i ett, inredningen är en blandning av polsk och skandinavisk design.

Mer läsning