Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjuka mattor och grafiska mönster – så ser inredningstrenden ut just nu

Än är det inte försent att piffa till balkongen eller vardagsrummet för sommaren. Med skära och gröna toner och spännande prints får ditt hem ett lyft som är helt rätt just nu.

Annons

Många vill göra om till sommaren eller ändra om hemma. Att förändra känslan av ett rum kan med enkla knep ge rummet en helt ny karaktär.

– Det bästa knepet tycker jag är att lägga in en stor matta under möblerna i stället för en liten. En liten matta förminskar exempelvis soffgruppen eller matbordet och får hela rummet att se mindre ut vilket ger ett mindre snyggt intryck. Med en stor matta under möblemanget upplevs rummet blir mer ombonat, fylligare och skapar en helt annan lyx, berättar Maria Jernström på Pontus Ericsson AB i Östersund.

Mjuka, svala och lyxiga sängkläder i fin kvalité förhöjer känslan av att krypa ned i sängen. Här i mjukaste bomullspercale från Odd Molly i avslappnat hippiechic hängmatta av samma märke.

På senare år har det blivit allt mer populärt med heltäckningsmattor och allt fler väljer att lägga den mjuka mattan i sina hem.

Läs också: Mira Eriksson byggde sitt drömhus på Tynderö – kolla in i den moderna villan med inslag av polsk design

– Jag tror att en heltäcksmatta skapar en ombonad miljö. Mycket av det har man byggt bort med hårda golv och kala väggar och nästan inga textilier. Mattan dämpar även ljud, och man får tillbaka den mysiga känslan.

Att lägga heltäckningsmatta i fler rum än sovrum har börjat ta fart och andra omtyckta ställen att lägga mattan kan vara barnrum med lekyta som ska vara mjuk eller i ett hus utan golvvärme, då det värmer och är skönt att gå på.

– Har man inte golvvärme kan det vara ett bra alternativ då det värmer och är skönt, säger Maria Jernström.

Att välja heltäckningsmatta till hemmet har blivit allt mer populärt. Myten om att det skulle vara dåligt för allergin att ha heltäckningmatta vill Maria Jernström slå hål på.
Olika nyanser av grått och i en stor variation av mönster är populärt såväl ute som inne. Häng en vacker pläd eller tjockt fårskinn över stolen för en varm och ombonad känsla som både skapar atmösfär och värmer ryggen en kylig sommarkväll.

För den som inte gillar färg och som vill ha ett hem i neutrala färger har också mycket trendigt att välja mellan. Populärt i sommar och höst är spännande mönster och att blanda olika färgnyanser och material.

Läckra kuddar i härligt mönster med en hint av rosé passar perfekt i soffgruppen eller agerar support i utemöblemanget. Det spännande mönstret, som är en stor trend över hela världen, skapar känslan av lyxen från det glada 20-talet möter

Nyanser av rosa och grönt är väldigt populärt och är lika läckert i sängen, i soffan eller i utegruppen. Att ofta byta ut både kuddar och gardiner är ett bra tips för att få en ny känsla av rummet eller en möbel, berättar Maria Jernström.

Läs också: Med en känsla av New York – på en bakgård i Östersund

– Gardiner är enkelt att byta ut och är inte jättekostsamt heller. Just nu säljer vi mycket grafiskt mönstrade gardiner och även mycket i färg. Även så kallade hotelluppsättningar gör vi mycket, både till hotell men också till privatpersoner. Det kommer mer och mer och det är roligt.

Kuddar i stora lass! Grön och rosa är stora färger på accent-färgerna i sommar. Blanda nyanser, mönster och storlekar för bästa effekt och var inte rädd för att ha mycket kuddar. Udda antal kuddar är en bra tumregel och hellre fler kuddar än för få, ty man alltid kan flytta runt dem mellan soffor och fåtöljer.

En hotelluppsättning innebär att det finns två lager av gardiner. Ett tunnare tyg för att undvika insyn eller att dämpa solljus och ett tjockare tyg, gärna tungt och fodrat, som man drar för på kvällen och som oftast är mörkläggande. Viktigt för hotelluppsättningen är att tyget ska gå hela vägen från tak till golv. Ibland sitter spotlight-lampor uppsatta bakom en skena eller panel för att skapa ett varmt ljus som förhöjer känslan av de böljande långa längderna.

Läs också: Extra: Tips och trendspaning med inredaren Maria Nordin

– I många nya moderna hus så byggs det ofta gardinstänger högt upp, men i gamla hus sitter många gardinstänger kvar längre ned. Det är enkelt att flytta upp dem och ge rummet och fönstret ett ansiktslyft med hjälp av förändrad höjd på gardinstången. Många som kommer hit och tittar på gardiner faller för denna uppsättningen och väljer den, berättar Ola Jernström och ler när han pekar mot skyltfönstret som demonstrerar just en sådan hotelluppsättning, som för många andas lyx och avslappnad elegans.

Maria och Ola Jernström är ägarparet bakom det generationsägda familjeföretaget Pontus Ericsson AB i Östersund.

På mattfronten är det populärt med plastmattor i olika färger, storlekar och mönster. Förutom plastmattor är mattor i naturliga kvaliteter omtyckt och lite av en klassisk vara.

– De är väldigt snygga och praktiska och passar överallt i alla rum. I köket eller vid en dörr exempelvis, berättar Ola Jernström och river fram ett par plastmattor som han demonstrar på golvet.

Läs också: Redan som 15-åring ville hon bli inredare – i dag jobbar Maria Nordin för stora inredningstidningar

Det är inte bara plastmattor som kommit bli trendigt. Även klassiska mattor i noggrant utvalda material dominerar bland hyllorna.

– Mattor i ull, bambu och majs är levande material som är oerhört populärt. Ibland vill man kanske satsa på en klassisk matta och då är de perfekta alternativ till de mer trendiga som exempelvis plastmattan, berättar Ola Jernström och hustrun Maria nickar instämmande.

Plastmattor har kommit stot på senaste tiden och lämpar sig i alla tänkbara miljöer. Perfekt både i sovrum som kök eller hall. Väldigt populära är de med marockanskt mönster och spännande detaljer.

Läs också: Eleni Apostolakis passion för inredning får utlopp i drömlägenheten på Östermalm

Mer läsning

Annons