Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När du är på semester slår tjuvarna till– här är tio tips för att slippa undan inbrott

Under 2015 anmäldes över 22 000 inbrott som skett i bostäder, enligt Brottsförebyggande rådet. Och semestertider brukar innebära högtid för tjuvarna. Men det finns en del man kan tänka på för att motverka att det tråkiga händer.

Annons

När du är på semester kan olyckan slå till. Men det finns vissa saker att tänka på när man är bortrest – för att minska risken för inbrott.

Henrik Kolga är vd på Svenska säkerhetsföretag (Swesec) och han ger oss tio tips för att undvika ovälkommet besök:

1. Lås dörrarna även när du är hemma. Många inbrott sker snabbt och tyst medan ägaren befinner sig inomhus.

2. Skriv inte på sociala medier att du ska vara bortrest och att huset står ovaktat. Tala heller inte in på mobilsvararen att du har semester och är bortrest. Det är ett enkelt sätt för tjuvarna veta när de kan dyka upp.

3. Sätt en timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Lampor som lyser mitt påljusa dagen är en signal till inbrottstjuven. Att låta ett relä tändaytterbelysningen när mörkret faller är en billig investering.

4. Städa undan på gården och förvara trädgårdsredskap och andra verktyg inomhus. En yxa som ligger kvarglömdutanför huset är ett utmärkt inbrottsverktyg.

5. En stege som står ute kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster både hos dig och grannen – så lås fast stegen, eller förvaraden inomhus.

Håll gräsmattan klippt – en vildvuxen gräsmatta tyder på ett tomt och lämnat hus.

6. Håll gräsmattan klippt – en vildvuxen gräsmatta tyder på ett tomt och lämnat hus. Hjälp dina grannar så hjälper de dig!

7. Lägg inte nycklarna synligt i hallen eller i ett nyckelskåp. Det gör det extra lätt för inbrottstjuven att stjäla en extranyckel och komma tillbaka ostört vid ett annat tillfälle. Dessutom underlättar det för en inbrottstjuv att ta sig ut ur ditt hus med stöldgodset.

8. Låt radion styras av timer såatt den går på med ojämna mellanrum.

9. Många har en extra hårddisklokalt som man sparar ned till, men får du inbrott så stjäls den också. Se därför till att förvara den säkert på annat ställe innan du reser bort.

10. Vad som är viktigt är att tänk på helheten när du säkrar din bostad. Att skaffa ett bra lås till entrédörren är naturligtvis viktigt, men det är faktiskt så att de flesta inbrott sker via terrassdörren. Fönster, gärna på en undanskymd plats, är också populära ingångar för tjuven. Med ett ordentligtlås på terrassdörren och fönsterlås undviker du sårbara punkter.

Mer läsning

Annons