Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bostadsområde kan byggas mitt i stan: "Vi vill ha bostäder framför och bakom Navet"

Centrala stan kan få ett helt nytt bostadsområde inom några år. Bostäder ska byggas i ett område som sträcker sig från Navet och ner till vattnet vid gamla E4. "Det är absolut vår ambition", säger Ander Hedenius (S).

Annons

Politikerna i Sundsvall har stora planer för Stenstan.

– Vi vill "förtäta" stan, alltså få igång bygget av fler bostäder, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Hedenius och Peder Björk, kommunstyrelsens ordförande.

Planerna är ännu bara i sin linda men om de styrande politikerna får som de vill kommer centrum att få ett nytt bostadsområde om några år som sträcker sig från Navet, via baksidan av Kulturmagasinet och ner till andra sidan gamla E4 vid Finnkajen.

Läs också: Få lägenheter kvar – Skanska funderar på nästa byggetapp i Inre hamnen

Här, i de rödmarkerade områdena, kan nya bostäder växa fram i centrala Sundsvall.

Ett planprogram för området har just påbörjats, som ska bereda väg för bostadsbyggandet. Ambitionen är att få in byggföretag som är villiga att satsa i området. Redan nu har ett företag långt gångna planer på att bygga ett hotell vid Finnkajen, och andra företag har meddelat sitt intresse för att börja bygga bostäder i andra delar av området.

Läs också: Norra kajen får två nya hus – börjar byggas i november

Bostäder kan bland annat byggas på båda sidor om Navets busstation. Den stora asfaltplanen bakom Navet intill Selångersån, som nu används som hållplats för långfärdsbussar, kan bebyggas. När det nya resecentrumet står färdigt nere vid järnvägsstationen ska långfärdsbussarna flytta dit.

– Även framför Navet, på bilparkeringen mellan Ica Esplanad och busstationen är det fullt möjligt att bygga bostäder, säger Anders Hedenius.

Asfaltplanen bakom Navet intill Selångersån kan bebyggas.

Politikerna vill också locka byggherrar att satsa på området öster om Navet, över parkeringarna bakom Kulturmagasinet och ner på bilparkeringen på andra sidan E4, så man får ett sammanhållet nytt bostadsområde.

– Egentligen kan man bebygga alla parkeringar i stan, förutsatt att man samtidigt ordnar andra platser för bilarna, till exempel nedgrävda underjordiska parkeringshus.

Politikerna hoppas att det nya bostadsområdet kan bli verklighet om några år.

– Det är svårt att ge någon mer exakt tidsplan. Men när arbetet med planprogrammet i området väl är klart och beslutat, så kan det kanske ta omkring tre år till innan det är färdigt för inflyttning, säger Anders Hedenius.

På bilparkeringen mellan ICA Esplanad och busstationen kan bostäder byggas.

Mer läsning