Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär loppis i Hamsta: "Har blivit en trend för ungdomar att gå på loppis"

I sex år har Mats Birgén drivit Hamsta Loppmarknad som är välbesökt av såväl turister som ortsbor. Nu har även en ny grupp människor börjat leta bland de begagnade prylarna – nämligen ungdomarna.

Annons

Mats Birgén driver Hamsta Loppmarknad.

Mats Birgén har alltid samlat på gamla saker och det intresset fick honom att börja driva Hamsta Loppmarknad.

Loppisen lockar är inte bara lokalbor, utan Mats Birgén berättar att det är mycket turister från Stockholm, USA och Tyskland som kommer på besök.

– Folk trivs med att komma hit och under sommaren kan vi ha omkring 200 kunder på en dag. Det hänger lite på vädret, men i dag är det ju fint och det är fullt med folk ändå, säger han.

En förändring som Mats Birgén kan se är att hans kundkrets numera består av allt fler ungdomar.

– Det har blivit en trend för ungdomar att gå på loppis och blanda gammalt med nytt. Jag tror att de har insett att grejerna håller, säger han.

I huset, som är 600 kvadratmeter, finns det tre våningar fulla med gamla byråer, skåp, lampor och porslin. Det finns ett rum bara med klockor, ett annat med bord och stolar och ett tredje med gamla serietidningar.

På andra våningen står Agneta Lemon och kollar i en låda med ramar och berättar att hon besöker loppisen minst en gång i månaden,

– Det finns alltid något nytt och jag har gjort många fynd här. Jag letar efter broderade tavlor, ramar och tyger, säger hon.

Mats Birgén driver loppisen själv och berättar att det blir många sena kvällar och tidiga mornar. Sakerna han säljer på loppisen får han bland annat genom att köpa dödsbon och saker som folk inte vill ha kvar när de flyttar.

– Det är svårt att säga vad man säljer mest av, men allt från dyrt till billigt. Många köper saker för att komplettera med det de har hemma, som glas från 70-talet och sådant, säger han.

På frågan om han har något extra speciellt inne på loppisen visar Mats Birgén upp varumaskinen som sitter bakom kassan.

– Den är från 50-talet och fanns på den tiden utanför biograferna. Där kunde man köpa frukt och choklad. Frukt- och chokladskylten saknas, men annars är den i fint skick.

Allt från cyklar till porslin finns att hitta på loppisen.

Vaser, glas, kannor och ljusstakar trängs på borden inne i loppisen.

Mer läsning

Annons