Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får kommunens gator sina namn: "Roligt men ansvarsfullt uppdrag"

Med många nya bostadsområden behövs nya gatunamn. Jessica Johansson på lantmäteriet är av dem som tar fram namn på kommunens gator. "Fint att synliggöra platsens historia med ett gatunamn", säger hon.

Annons

Jessica Johansson vid Krejaregatan, ett namn hon varit med och tagit fram.

Det byggs mycket i Sundsvall vilket bland annat märks på antalet nyregistrerade adresser hos lantmäteriet. Då behövs det nya gator, och någon som döper dem. I Sundsvalls kommun är det bland annat Jessica Johansson, kartingenjör på lantmäteriet.

Läs mer: Byggboom i Sundsvall - här är nya adresser att lägga på minnet

– Vi har en namnberedning som består av två personer, varav jag är en av dem. Vi föreslår namn till stadsbyggnadskontoret som tar det slutgiltiga beslutet, men jag har aldrig varit med om att de valt ett annat namn än det vi föreslagit, säger hon.

När det behövs ett gatunamn sätter sig hon tillsammans med sin kollega och tar sig en funderare. Förutom gator namnbereder de även, bland annat, områden, kvarter, broar och parker.

Först och främst utgår de från något som kallas "god ortnamnssedd", där även gator ingår. Det är en paragraf i kulturmiljölagen som reglerar bland annat hur namnen får stavas.

– Vi brukar sedan titta på gamla kartor och grotta ner oss i platsens historia. Vi försöker hitta något namn som anknyter till platsen. Det kan vara något som hänt eller någon som bott där. Jag tycker det är fint att synliggöra platsens historia med hjälp av gatunamnet, säger Jessica Johansson.

Något annat som är viktigt är givetvis hur namnet låter i andras öron.

– Det ska vara lätt att uttala och komma ihåg. Jag brukar prova hur det smakar i munnen och tänka "skulle jag vilja bo på en gata med det namnet?".

Jessica Johansson är kartingenjör på lantmäteriet och jobbar bland annat med att ta fram förslag på namn åt gator, kvarter och områden.

En plats Jessica Johansson är lite extra nöjd med namnet på är Kai Gullmars promenad, som ligger längs Selångerån vid de nya bebyggelserna vid Norra kajen.

– Kai var en känd kompositör och sångare från Sundsvall, som bland annat skrivit "Swing it, magistern". Vi är stolta att ha döpt promenaden efter henne då hon är en känd Sundsvallsprofil som hamnat i det dolda. Vid platser döpta efter människor har kvinnor hamnat i skymundan. Därför tittar vi först och främst på om vi kan döpa en plats efter en kvinna, säger Jessica Johansson.

Just vid Norra kajen döpte lantmäteriet 8 gator och 14 kvarter i fjol, varav alla följer ett båttema.

– Vi har bland annat Krejaregatan, en krejare är en typ av båt. Vi har också kvarteret Primus, döpt efter en ångbåt som bland annat körde passagerare mellan fastlandet och Tjuvholmen, säger Jessica Johansson.

Läs mer: Ska bli 56 nya lägenheter - se hur arbetet fortgår vid Norra Kajen

Hon säger att det är ett roligt, men ansvarsfullt uppdrag.

– Folk ska ju bo på dessa gator och förknippas med dem. Men det är roligt, vi får vara kreativa och tänka fritt, det är inte alla uppgifter på kommunen som är sådana.

Läs också: Stadsradhus blir lägenheter och nytt sjuvåningshus planeras på Norra kajen

Mer läsning

Annons