Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska bostadsgarantin för studenter uppfyllas

Artikel 1 av 1
Bostadsgaranti för studenter
Visa alla artiklar

På Mittuniversitetet lovas alla nya heltidsstudenter boende. Tidigare har det varit problem att hitta lägenheter till alla i början på hösten och i år vill kommunen lösa situationen med korttidsboenden och privata hyresvärdar.

Annons

– I nuläget finns ungefär 500 korttidsboenden att tillgå, berättar Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg på Sundsvalls kommun.

De 500 boendena finns både på hotell, camping och vandrarhem. Och i år finns även privata hyresvärdar. Det är genom ett nytt samarbete som privatpersoner nu ska kunna hyra ut ett rum eller en del av sitt hem till en student under en kortare tid.

Läs också: Akut brist på studentboenden – kampanj ska locka privata uthyrare: "Du slipper alla förpliktelser"

Tanken var från början att detta främst skulle vara för de distansstudenter som endast behöver befinna sig i Sundsvall under korta perioder några gånger per termin. Men för att säkra boenden till början av hösten säger Hans-Åke Oxelhöjd att detta samarbete kan komma att användas.

– Vi har redan några privatpersoner som nappat på erbjudandet, och hoppas att samarbetet kan hjälpa, säger han.

Med både nya och gamla samarbeten tror Hans-Åke Oxelhöjd att bostadsgarantin kan uppfyllas smidigt i höst.

– Visst finns det vissa utmaningar i början av terminen, men det brukar alltid, med ett gott samarbete, ordna sig, säger han.

Bostadsgarantin gäller de studenter som studerar på helfart vid Mittuniversitetet. Förra året registrerade sig ungefär 1100 studenter på fristående kurser och program förlagda på Sundsvalls campus. De fick alla boenden. Studentboenden som finns på många olika platser.

Läs också: Mitthems glädjebesked till studenterna

Bland annat har Mitthem flera olika lösningar i staden. Genom företaget kan man som student söka både lägenheter och korridorsrum.

– Till terminstarten beräknar vi att det kommer finnas runt 120 lediga studentlägenheter, sen arbetar vi ju tillsammans med andra aktörer, säger Marie Selin, VD för Mitthem.

Det finns flera uthyrare på marknaden och tillsammans arbetar de för att uppfylla bostadsgarantin.

– Första veckorna är altid svåra men det brukar stabilisera sig, säger Marie Selin.

Under sommaren har kommunen, uthyrare och studentkår regelbundna avstämningsmöten för att planera studenternas ankomst så bra som möjligt.

Rickard Läth är ordförande för studentkåren i Sundsvall och känner igen den lite kaotiska situationen i början av terminen.

– Men jag har aldrig varit med om att någon varit helt bostadslös, bara att de bott i tillfälliga bostäder, och situationen blir väl densamma i år skulle jag gissa, säger han.

Läs också: Nu har studenterna hittat hem

Alla artiklar i
Bostadsgaranti för studenter

Så ska bostadsgarantin för studenter uppfyllas

TEXT

Annons