Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stuprörsjeans, brylcreem och Elvis – Lasse lever för 50-talet: "Det var inte lika deppigt"

Ingo blir tungviktsmästare och rockmusiken tar sina första ackord.
Volvo Duetten lanseras och Stockholm får tunnelbana. På filmduken regerar James Dean och Marilyn Monroe blev tidernas största sexsymbol. Följ med på en nostalgisk djupdykning hemma hos Lasse Claesson i Härnösand. Att besöka hans hem är som att göra en tidsresa rätt in i 50-talet. "Det mesta var bättre förr", säger han.

Annons

Krönika: När Sid Vicious i Sex Pistols spottade på mig klev jag ut i vuxenlivet

Lasse är själv född på 1950-talet – och helst hade han nog sett att tiden stannat där.

Han bor i ett hus i lilla byn Ramsås en dryg mil väster om Härnösand som han inrett helt i 50-talsstil. Genast vi kliver över tröskeln till det hemtrevliga köket med pepitamönstrat golv möts vi av nostalgiska blinkningar i form av en tidstypisk tuggummiautomat. Brödrosten, tv-kannan och grillen är förstås också av 50-talsmodell.

Lasse Claesson har inte mycket till övers för den slit- och- släng-mentalitet som råder idag.

Det fanns en framtidstro på 50-talet, menar Lasse Claesson. Musiken var gladare  och stämningen inte lika deppig som idag.

Att kliva in i Lasse Claesson kök med  pepita mönstrat golv är som att förflytta sig 60 år bakåt i tiden.   Brödrosten, tv-kannan och grillen är förstås av 50-talsmodell.

Brödrosten är tillverkad på 50-talet och fungerar än idag.

På väggarna i Lasse Claessons hem samsas 50-talssouvenirer med tavlor och prydnadstallrikar av 50-talsikonerna Marilyn Monroe och Elvis Presley.

Tugummiautomat naturligtvis av 50-talsmodell.

Klassisk skinnkeps från 50-talet.

Spisarparty med Lill-Babs finns med i låtvalet på jukeboxen.

Marilyn Monroe blev tidernas största sexsymbol.

Väggarna pryds av affischer och tavlor på 50-talsikoner som Elvis Presley och Marilyn Monroe.

– Allt fanns på 50-talet, sakerna har bara moderniserats. Det mesta som tillverkades var av mycket bättre kvalitet. Radioapparaterna, och även annan elektronik, fungerar fortfarande. Se här, så snygga grejerna var, sådana görs inte längre, säger han och putsar på sin silverfärgade valbox som styr låtvalet i jukeboxen.

Lasse har inte mycket till övers för den slit- och- släng-mentalitet som råder idag. Men på en punkt har han fått ge vika.

– Jag har några tv-apparater från rätt årtioende i förrådet, men efter digitaliseringen av tv-nätet går de inte att titta på.

Annars är möblemanget naturligtvis 50-tal och i den klassiska stringhyllan samsas finlitteratur från samma årtioende med saligen insomnade herrmagasinet Piff. Speglar, inramade affischer, krukor, skålar, klockor, tavlor - ja, det mesta har en touch av den tid som många har städat bort.

Men det som brukar dra mest blickar till sig är ändå den klassiska jukeboxen med femtiotalsmusik, ordagrant beskriven som stationär musikspelande automat med inbyggd skivväxlare för grammofonskivor.

Lasse bläddrar bland de grånande skivfodralen och hittar både stenkakor och singlar med Elvis, Bill Hailey, Sven-Ingvars och Owe Thörnqvist.

Elvis Presley.

Medan toner av rock’n’roll från 50-talet strömmar ut ur högtalarna berättar han att han har har skruvat ihop fem olika jukeboxar som nu står utplacerade i bostaden. Vackrast är tveklöst en AMI från 1946 smyckad med diamankopior i infälld platta.

– Den fick jag tag på genom en kontakt i Sala. Jag hade dessutom turen att få med mig ett gäng stenkakor från säljaren som bonus i samband med köpet.

50-talssoundet i köket står en jukebox av märket Stereophonic från 1959 för. Tidigare svarade den för underhållningen på ett fik i Sollefteå, berättar Lasse.

Han pratar ogärna om vad han lägger ned på sin hobby, men 50-talsgrejor i allmänhet och jukeboxar ni synnerhet börjar bli hårdvaluta. Det finns märken som säljs för sexsiffriga belopp numer.

Det hade märkts mindre i plånboken om Lasse nöjt sig med en modern hifi-anläggning, men några sådana tankar existerar inte. Det ligger många timmars jobb bakom att få de gamla musikanläggningarna i spelbart skick - men nu fungerar de oklanderligt.

– Jag smörjer de med symaskinsolja med jämna mellanrum, men annars kräver de inte så mycket omvårdnad.

Läs mer: Lasse trivs bland jukebox och hamburgare

Passionen för 50-talet har funnits där sedan ungdomsåren hemma i Enköping. Kläderna, musiken, frisyrerna, bilarna, filmerna , ja, allt har tilltalat honom. Det var stuprörejeans, brylcreem och stora skinande raggaråk av amerikansk modell.

För Lasse handlar det mycket om att kvaliteten var bättre på 50-talet.

– Då tillverkades saker för att hålla länge, i dag tillverkas de för att gå sönder.

Men det var också ett gladare årtioende, enligt honom.

– Det fanns en framtidstro, det fanns jobb. Musiken var gladare, stämningen var inte lika deppig som idag.

Hur får du tag på alla prylar?

– Jag åker runt på loppmarknader och fyndar. Ofta är det väldigt billigt, även här i trakten. Sen hör vänner och bekanta av sig. Vi är några 50-talsentusiaster som brukar träffas, lyssna på musik och dricka kaffe i tidstypiskt porslin.

Tröttnar du aldrig på 50-talet?

– Nej, jag tröttnar aldrig.

Läs mer: 60 ljuva år med dansbandsmusik

Tidslinje

1950: Stockholm får tunnelbana. Den första sträckan invigs den 1 oktober. Gustav VI Adolf efterträder Gustav V på den svenska kungatronen.

Filem

1951: Filmen "Hon dansade en sommar" med en naken Ulla Jakobsson väcker uppseende. Lennart Hyland gör succé med radioprogrammet "Karusellen".

Lennart Hyland slog igenom som programledare i Karusellen 1951.

1952: Gösta "Snoddas" slår igenom med dunder och brak i "Karusellen" och blir stjärna över en natt med melodin "Flottarkärlek".

Gösta Nordgren blev

1953: En ny publikfavorit inom underhållningsbranschen, Povel Ramel, har premiär på sin första Knäppupp-revy. Volvo Duett lanserades som alternativ för den som behövde en rymligare bil. Svenske Dag Hammarskjöld utses till FN:s generalsekreterare.

En ny rymlig Volvo, Duetten, lanserades 1953.

1954: Nu blir det enklare att bära hem mjölken från speceriaffären. Det är världspremiär för Tetra Pak. Idrottsvärlden har fått en ny favorit. Rogerf Bannister springer först i världen engelska milen under fyra minuter.

1955: Bakåtslickat hår är det som gäller bland unga män. Brylcreem är medlet som fixar frisyren. Albert Einstein dör. Och svenskan Hillevi Rombin blir Miss Universum.

1956: Björn Borg och Ingemar Stenmark, som senare skulle bli stora sportstjärnor, ser dagens ljus. Sovjet invaderar Ungern.

1957: Bilen blir ett allt vanligare fortskaffningsmedel och Stockholm får sina första lapplisor.

1958: Sveriges första kvinnliga poliser börjar tjänstgöra i Stockholm. Sverige förkortar arbetsveckan från 48 till 45 timmar, reformen skall vara helt genomförd 1960

Ingemar Johansson vinner världsmästartiteln i boxning 1959.

1959: Ingemar Johansson vinner världsmästartiteln i tungviktsboxning efter att ha knockat amerikanen Floyd Patterson. Matchen gick på Yankee Stadium utanför New York i juni 1959. Teve-apparaten slår igenom på bred front i Sverige. Vid slutet av året har en halv miljon svenskar teve.

Mer läsning