Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne har rensat bort 20 000 prylar i sitt hem: "Njut av det fina och gör dig av med resten"

Zero waste, alltså noll slöseri. Det är Susanne Persson och hennes familjs ambition. Hon har rensat ut 20 000 saker och försöker leva så miljövänligt som möjligt. Ett av hennes tips är att göra dig av med saker du inte gillar och exempelvis använda dina fina tallrikar och bestick till vardags.

Annons

TV: Susanne Persson delar med sig av sina bästa tips för att rensa bland sakerna

Det är ju knappast någon nyhet att vi lever i ett överflödssamhälle. Inte minst gäller det våra hem. Men när Susanne Persson säger att hon gjort sig av med runt 20 000 saker är det så att jag nästan inte tror henne.

Läs också: VM-medaljörerna i Timrå flyttade huset till ett bättre läge – se de spektakulära bilderna

Susanne och Jan Persson bor i ett ganska stort hus i Hovsta, ett enplanshus med källare. Eftersom Susanne har berättat att hon har gjort sig av med massor av föremål trodde jag och fotograf Robban att huset skulle kännas tomt, men så är det inte alls. Det finns gott om möbler, husgeråd och prydnadssaker.

– Det är inte så att jag räknat en legobit som en sak utan ett spel har varit en sak och så vidare. Jag har rensat ut helt enkelt, säger Susanne.

En hink med hål för avsågade flaskor, en fläkt på det och i hinken frusna vattenflaskor. Sedan har du en väl fungerande kylfläkt till sovrummet, säger Susanne.

Det började för några år sedan med att Susanne blev intresserad av den kinesiska läran och inredningstrenden Feng Shui.

– Den går bland annat ut på att man ska göra sig av med saker man inte gillar. Då bestämde jag mig för att försöka göra mig av med 6 000 saker. Vi utmanade oss själva på det, helt enkelt. Det visade sig att det inte alls var svårt, säger Susanne.

Hon fortsatte året därpå och satte då målet 7 000 prylar och även det klarade hon utan problem. Nu är det inte så att hon kastar sakerna som hon rensar ut. Det mesta skänker hon till second handbutiker eller till vänner och bekanta.

För Plus-kunder: Kent i Östersund köpte husvagn på Blocket – förvandlade den till en puderrosa pärla

En telefon blev en bordslampa, en av många ideer som familjen Persson förverkligat.

– Men mina böcker som jag läst och som egentligen bara stod och samlade damm, skänkte jag till vårt lokala bibliotek här i Hovsta. Om jag skulle vilja läsa dem igen kan jag bara gå dit och låna dem, säger Susanne.

I år är målet att familjen ska göra sig av med 8 000 prylar. Susanne tror att det kan gå men sedan är det nog stopp. Men någon risk för att familjen ska bygga upp ett nytt överflöd av prylar som ska bort finns inte, inte just nu i alla fall.

Läs också: Micael Bindefelds 6 bästa dukningstips: "Det visuella blir en del av upplevelsen"

Nu lever familjen minimalistiskt och det finns två uppsättningar av lakan och handdukar till varje person. Det är allt. Själv har Susanne minskat garderoben till 46 plagg, underkläder och strumpor oräknade. Själv vågar jag inte ens räkna mina egna plagg i garderoben.

– När jag behöver något nytt försöker jag att fundera på om jag kan använda några saker jag har. Eller så tittar jag på om jag kan köpa det begagnat. Först om det inte går köper vi nytt, förklarar Susanne.

Därför har de köpt en ny mikro för det behöver de. Vattenkokare, däremot, tyckte de att de kunde klara sig utan när den gamla gick sönder.

En ställning med en domkraft, en saftmaja, några tyngder och så äpplen i bitar. Sedan är det bara att veva isär domkraften så kommer äpplejuicen ut genom saftmajan.

En orsak till att de inte behöver köpa så många nya saker är att Susanne och hennes man Jan är kluriga och tänker ut nya användningsområden för gamla saker. Vid sidan av kallfläkten och juicepressen som du ser på bilderna finns en hel del andra lösningar i huset.

Med hjälp av en ram av trä och ett spetstyg har de gjort ett effektivt myggnät. I källaren har gamla skateboard blivit hyllplan.

– I förrådet hade vi några gamla krattor som vi målade. De blev jättebra klädhängare, tipsar Susanne.

Förutom att familjen försöker att göra sig av med många saker vill Susanne också leva så miljövänligt som det går. Det innebär bland annat att de försöker undvika plast så mycket som möjligt.

– I stället för en plastkupa eller plastpåse till osten, har jag en metallskål från Ikea och en tallrik, visar Susanne.

Läs också: Christoffer byggde sitt eget rullande minihus – bor på två kvadrat

Galgarna i hallen är gamla järnkrattor som målats och blivit snygga och annorlunda hängare.

Miljöengagemanget har också resulterat i solpaneler på taket. En annan miljöaspekt är att nästan alla möbler är ärvda eller begagnade. Det går att göra klipp när det gäller möbler.

– Soffan köpte vi för en symbolisk summa - en trisslott. Jag hoppas de förra ägarna vann på den, säger Susanne och visar den stora hörnsoffan i vardagsrummet som är fin men från ett tidigare mode.

Susanne har mängder av tips för den som vill banta sakerna i hemmet. Ett av hennes bästa tips är att inte låta saker ligga oanvända.

– Låt inte finporslin och finbestick bara ligga i lådor. Använd det. Njut av det fina och gör dig av med resten, med vardagsporslin och udda bestick. Då sätter du guldkant på alla dagar.

Lite känns det här med att rensa ur sitt hem som att göra ett bungyjump. Bara man vågar är det garanterat kul - efteråt. Men jag vet inte om jag är lika modig som Susanne.

Dottern Linnéas lampa är gjord av en gammal ridhjälm.

Susanne tittade i förrådet och hittade krattor som fick ny användning.

Gammaldags upphängning för brödkakor med hjälp av ett kvastskaft och en kedja.

Perfekt lampa för en ridtjej.

Till och med gamla plastflaskor kan få en helt ny användning om de finns i ett kreativt hem.

Nu praktiserar Susanne principen en sak in i hemmet, en annan sak ut.

Tips till den som vill leva ett lättare liv:

■ Om du behöver något nytt: Titta om du har något hemma som du kan göra om och skapa det du saknar.

■ Släng ut något annat om du köper något nytt.

■ Försök att inte använda eller köpa plast. Ofta finns bättre alternativ.

■ Skänk böckerna till ditt lokala bibliotek. Då kan du låna dom om du mot förmodan vill läsa dem igen.

■ Om du är osäker på om du vill ha en del saker eller ej - låt dem ligga. Har du sedan inte använt dem på en tid ska de bort, då används de inte. Då är de inte "bra att ha".

■ Nostalgi kan man unna sig att spara. Men kom ihåg att minnena efter en person inte sitter i sakerna.

■ Lev ett lyxigare liv. Gör dig av med vardagsporslin och vardagsbestick. Använd det fina i stället för att låta det ligga i lådorna.

■ Till sist är det viktigt att man slänger sina egna saker, inte andras. Det kan bli ganska stora konflikter om man inte håller sig till att slänga sina egna saker, poängterar Susanne.

Huset: Är ett radhus i Hovsta på 124 kvadratmeter med källare. Susanne och Jan har bott där sedan 1991. Susanne är uppvuxen i huset.

Här bor: Susanne och Jan Persson samt barnen Linnéa, Marcus och Sara. Dessutom bor här en hund, en kanin och en hamster.

Joakim Nilssons egna ord efter otäcka knocken: "Det läskigaste med hela grejen"

Det var skräckscener när Joakim Nilsson, Härnösandssonen med ett förflutet i GIF Sundsvall, knockades av Mohamed Buya Turays bicycletaspark.
Nu berättar han själv om knocken.
– Det är väl det läskigaste med hela grejen, att man inte kommer ihåg något, säger han till Expressen.

Annons
Joakim Nilsson fick ledas av efter den otäcka smällen.

Elfsborgs Joakim Nilsson har berättat om smällen mot Djurgården, för Expressen.

Det var när han träffades i huvudet av Mohamed Buya Turays bicycletaspark, som han flög i backen och matchen avbröts i tio minuter, innan han groggy leddes av.

Tidningen träffade Nilsson strax efter att han lämnade sjukhuset i Stockholm och publicerar en bild på en blåslagen Nilsson, med svullet öga och ett gips på armen.

- Jag har ett litet tryck i huvudet, men mår efter omständigheterna bra. Jag är lite seg och sov dåligt i natt men har ingen dunkade huvudvärk eller så, säger han till Expressen.

Diagnosen han fått är hjärnskakning och brutet näsben. Gipset är en säkerhetsåtgärd då armen värkte. Men ingen fraktur gick att se.

Det första han minns är från ambulansen efteråt.

- Jag har sett bilder efteråt när jag står upp och det kommer jag inte ihåg alls, det är väl det läskigaste med hela grejen, att man inte kommer ihåg något, säger han.

Många har hört av sig efter smällen. Inklusive Djurgårdens Buya Turay.

– Det har varit fantastiskt. Det är lagkamrater, vänner familj och andra spelare som hört av sig. Även fint av Buya Turay som sms:ade mig i går kväll och undrade hur det var och även messade mig i dag. Det är inga hard feelings, det var en olyckshändelse. Jag har haft en fin dialog med Buya och det känns bra. 

Annons

Polisen ska sätta stopp för gängkriminella – hämtar inspiration från storstäderna: "Vi arbetar långsiktigt"

Nu ska polisen i Medelpad komma åt de personer som begår flest brott och är på väg in i gängkriminalitet.
– Vi vill komma åt dem innan vi får problem med kriminella gäng i Sundsvall, säger lokalpolisområdeschefen Josef Wiklund.

Annons
Lokalpolisområdeschefen Josef Wiklund har tillsatt en grupp som ska komma åt personer som begår många brott.

Många städer och förorter i Sverige plågas av organiserade kriminella gäng. Än så länge finns inga liknande gäng i Medelpad enligt Josef Wiklund. För att det ska förbli så har en grupp inom polisen tillsatts för att rikta in sig på personer som begår många brott. Gruppen består av exempelvis polisutredare, poliser i yttre tjänst och spanare.

– Det känns angeläget att se till så att den problematiken inte uppstår här. Vi arbetar långsiktigt och använder vår förmåga på bästa sätt, säger Josef Wiklund.

Vi har tagit lärdomar av hur polisen i Sverige har arbetat brottsförebyggande i utsatta områden

Inspirationen till Medelpadpolisens grupp kommer från polisens arbete i storstäderna.

– Vi har hittat ett sätt att samordna oss inom polisen för att komma åt dem som är brottsaktiva. Vi har tagit lärdomar av hur polisen i Sverige har arbetat brottsförebyggande i utsatta områden, säger han.

Enligt polisen är det få personer som begår många brott. Nu ska en samordnad grupp inom polisen stätta stopp för dessa.

Exakt hur polisen Medelpad ska arbeta vill inte Josef Wiklund avslöja. Men en modell som poliser i större städer använder är att punktmarkera kriminella. Så kan det även bli i Medelpad.

– Flera av dem som begår många brott kanske vi stoppar oftare när de är ute och åker bilar, säger Josef Wiklund.

Hur många personer finns det i Medelpad som ofta begår många brott?

– Det är en handfull. Det finns förstås mer träffsäkra siffror, men dessa vill vi inte kommunicera. Vi vill inte bjuda de här personerna på allt för mycket.

Lokalpolisområdeschefen Josef Wiklund leder en grupp som ska förhindra att organiserade kriminella gäng bildas i Medelpad.

Brott som begås av den här gruppen kriminella ska utredas snabbt.

– Det är samma personer som begår många brott, men kanske inte tillräckligt för att bli frihetsberövade. Då försöker vi utreda dem så snabbt som möjligt för att få stopp på det, säger Josef Wiklund.

Polisens nytillsatta grupp ska även jobba mycket med underrättelse.

– Det kan exempelvis handla om att komma åt narkotikahantering och de som sysslar ned kokain på krogarna, säger Josef Wiklund.

Annons

Nystartat handelsföretag i Sundsvall

Annons

Alnö Ecom AB har angett följande som verksamhetsbeskrivning:

"Bolaget ska bedriva detaljhandel på internet med produkter inom djur, inredning, kosmetik och skönhet, samt köksartiklar, husmorsprodukter, och driva därmed förenlig verksamhet. Bolaget ska även äga och förvalta aktier."

Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 20 maj och har sitt säte i Sundsvall.

Bolaget har ett aktiekapital på 50 000 kronor.

Företrädare är Görel Kristina Katrin Lundgren, 45 år, som är styrelseledamot.

Annons

Krönika: Ett fall framåt för GIF – vi fick i alla fall se spår av något mer rakt och rejält

Annons