Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio nya hyresrätter vid Stora torget: "Hyrorna här ligger på 1 700 kronor per kvadratmeter och år"

De ligger vid Stora torget, med adress Esplanaden 4.
De tio lägenheterna som snart står klara får ett av Sundsvalls absolut mest centrala lägen.

Annons

För två och ett halvt år sedan köpte HSB det så kallade Rahmska huset av Diös.

Det som en gång varit hotell Ritz, men stått tomt i flera år, skulle förvandlas till hyresrätter. Men arbetet har tagit tid och först nu vid månadsskiftet ska samtliga lägenheter stå klara.

Rahmska huset, som till stora delar stått tomt får nu tio hyresrätter, som ska stå inflyttningsklara den 1 juli.

Läs också: De ska skapa flera lägenheter vid torget

– Det tar alltid tid när man ska jobba i en äldre fastighet av det här slaget. Trapphuset är K-märkt, så bara att måla om det i originalfärger har varit mycket tidskrävande, berättar förvaltare Tommy Carlsson på HSB.

Snart dags att slå upp dörrarna, säger Tommy Carlsson, förvaltare på HSB.

Golven har behövt förstärkas och göras mer ljuddämpande, de höga fönstren har renoverats och fräschats upp inklusive de gamla beslagen och det som tidigare var en oinredd vindsvåning håller på att förvandlas till fyra mindre lägenheter.

– Det innebär också att vi behövt göra en riktig trappa dit upp. Dessutom har vi lyckats sätta in hiss i huset, säger Tommy Carlsson.

Målaren Neil Ford och de andra jobbar för fullt för att hinna få de fyra vindslägenheterna klara.  Uppe till vänster syns delar av takbjälkarna.

På vindsvåningen blir lägenheterna 50–60 kvadratmeter, några andra ligger kring 70 kvadrat och den största är på 120 kvadrat. Hälften av lägenheter är klara och nu jobbar 17 personer för fullt med de som återstår.

– Första veckan i juli kommer vi att ha visning. Vi hade en visning tidigare, men många har svårt att föreställa sig hur lägenheterna kommer att bli, de vill se dem i färdigt skick.

Hela kalaset kostar 20 miljoner kronor, men trots hissen kommer hyrorna att ligga på ungefär samma nivå som i grannhuset i samma kvarter. Där byggde HSB tidigare om lokaler till tio hyresrätter.

– Hyrorna här ligger på 1 700 kronor per kvadratmeter och år för lägenheterna mot Esplanaden och på 1 650 kronor för de mot Centralgatan, säger Tommy Carlsson.

För en trea på 78 kvadrat mot Esplanaden innebär det 11 000 kronor i månaden.

HSB-medlemmar och bosparare kommer att få förtur.

– Det är bra att vi får fler boende i centrum, tycker Tommy Carlsson.

Mer läsning