Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgården i Sundsbruk rymmer både pool och lummig grönska

Hemma hos Helen och Roger Lodin i Sundsbruk står trädgården i full försommarblom. Den stora poolen glittrar inbjudande och här finns prunkande rabatter, betongkonst, äppellund och syrener av alla dess slag.
– Nästan alla växter är gåvor från vänner och familj, säger Helen Lodin, som driver Gjuterian i en bod på gården.

Annons

I ett hörn av verandan intill huset står två vita vilstolar under ett spaljerat bigarråträd (Stella). Ett segeltak ger välbehövlig skugga och trädet klipps när det växer alltför yvigt. Det skyddas med ett nät mot fåglarna och skörden brukar bli bra.

– Det blir världens godaste bär, alldeles mörka och söta. Vi brukar plocka dem direkt från trädet och äta, säger Helen.

Läs också: Kolla in den fantasifulla trädgården i Njurunda

När familjen flyttade till huset för snart tjugo år sedan bestod trädgården av en gräsmatta och en stor silvergran. De började med att göra ett trädgårdsland och med åren har en lummig och spännande trädgård tagit form. Träden har vuxit sig stora och häckarna vuxit sig till täta insynsskydd.

– Pilarna som vi satte har vuxit sig så stora och de ger en härlig skugga under varma dagar, säger Helen Lodin.

Under de tre pilarna har de lagt skiffer och samlat olika äldre föremål. Helens mormors gamla rostiga cykel lutar mot stammen och ett fia med knuff i betong som Helen har gjutit, inbjuder till spel. Roger och Helen har hjälpts åt med alla byggnationer. Allt eftersom sönerna Jonatan och Joel har vuxit upp har deras lekplatser tagits i anspråk. Sandlådan har blivit en stor damm med en sittplats under segeltaket.

– Det här är min favoritplats och det var också min pappas favoritplats, säger Helen.

Där barnens sandlåda tidigare låg har en damm tagit plats.

Läs också: Titta in hemma hos Susanne och Anders i släktgården i Åh

De flesta växterna kommer från vänner och familj. De har delats, vuxit och förädlats genom åren.

– Många av växterna har ett minne med sig och när de då blommar så tänker jag på den personen.

Ett av träden i äppellunden har en speciell historia, det kom från en nära vän till familjen som hette Eivor och när hon somnade in, vissnade också trädet.

– Efter Eivordagen som infaller den 8 juni kom trädet tillbaka och blev grönt igen, säger Helen och tystnar. Växterna i trädgården bär sina historier. I kärlekshörnan växer pioner runt körsbärsträdet som paret fick i bröllopspresent 2002 och den vita kyssbänken passar perfekt under trädet.

Kärlekshörnan.

Poolen byggdes för sex år sedan. Det var Rogers dröm och ett stort projekt som förverkligades efter mycket planering. De fick grävhjälp och gjorde sedan det mesta själv. Roger hittade poolen i Västerås, trappen i Frankrike och pooltaket i Polen.

– Vi tycker att vi var lite smarta som byggde poolen på hösten. Vi höll på ända in i november och hade vi gjort det på våren hade ju barnen hängt på oss och tjatat om att få bada, säger Helen.

Badsäsongen sträcker sig från maj till oktober.

När våren kom återstod bara bygget av trallen och sedan kunde familjen njuta av att bada. En hemsnickrad bar på altanen är en social och populär plats under varma dagar. I innertaket sitter familjens stjärntecken som lyser effektfullt när det mörknar.

– Jag åker inte gärna här ifrån under sommaren, säger Helen och ler.

Poolen är åtta gånger fyra meter och har en inbyggd trappa i ett av hörnen. Pooltaket skyddar mot skräp och håller vattentemperaturen kring 29 grader. Värmepumpen behövs oftast bara i början av säsongen som sträcker sig mellan mitten av maj och början av oktober.

Läs också: Så skapade de en härlig och praktisk uteplats

Helen gjuter i betong och runt om i trädgården finns spännande betongföremål. Lagom till Fotbolls-EM har hon gjutit fotbollar som fungerar som dörrstopp.

En liten fotboll i betong blir en bra tyngd till segeltaket.

Pysselintresset började för snart femton år sedan när Helen var hemma med sonen Jonatan. Gjuterian som Helen driver vid sidan av sitt arbete som försäkringsrådgivare, huserar i en svart bod på gården. I höstas startade hon dessutom en webshop.

– Jag gjuter ljus, betong, virkar, stickar, syr och nu säljer jag även annat trädgårdsrelaterat pynt och en del växter. Den tredje juli öppnar Helen sin trädgård för besökare under Tusen Trädgårdar.

– Vi har en del att fixa innan dess men det ska nog gå bra, säger Helen och skrattar.

Hagtornen blommar intensivt i cerise.

Gjuterian som Helen driver vid sidan av sitt arbete som försäkringsrådgivare, huserar i en svart bod på gården. I höstas startade hon dessutom en webshop.

Trädgårdslandet är lättskött och dekorativt.

I ett hörn av verandan intill huset står två vita vilstolar under det spaljerade bigarråträdet.

De tre pilarna har vuxit sig stora och skapar ett lummigt och magiskt tak.

Under pilarna har de lagt skiffer och samlat olika äldre föremål.

Poolen är åtta gånger fyra meter och har en inbyggd trappa i ett av hörnen.

Mer läsning