Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västernorrlands vinnare och förlorare på fritidshusmarknaden

Priserna på fritidshus i Sverige har ökat med 23 procent på fem år, enligt statistik från Fastighetsbyrå
Men i Västernorrland har priserna ökat desto mer - hela 29 procent. Största vinnarna är fritidshusägare i Ö-vik, där prisuppgången är så mycket som 46 procent. Sämst prisutveckling i Västernorrland har Kramfors kommun.

Annons
Foto: Jeesica Glow/TTFritidshus.

Påsken är startskottet för en attraktiv tid för fritidshusmarknaden och de senaste åren har en stor prisutveckling skett på marknaden.

För att få en bild över hur prisutvecklingen har sett ut på fritidshus runt om i landet har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under mars 2017 till februari 2018 med samma period 2012/2013.

Snittökningen för Sverige i stort ligger på 23 procent där medelpriset för ett fritidshus nu landar på strax under 1,7 miljoner kronor.

– Fritidshusmarknaden följer till viss del marknaden för permanentbostäder och vi får se om vinterns turbulens avspeglas nu när sommarstugorna börjar säljas. Samtidigt är det en del andra lokala faktorer som påverkar marknaden för fritidshus och utvecklingen skiljer sig mycket från ort till ort, säger Johan Engström, vd, på Fastighetsbyrån.

Fritidshusmarknaden i Västernorrland ligger över rikssnittet med en uppgång på 29 procent och medelpriset för fritidshus i länet är idag drygt 1,1 miljoner kronor.

Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Men på kommunnivå är skillnaderna stora inom länet. Örnsköldsviks kommun har en prisökning på 46 procent medan priserna i Kramfors endast ökat med 12 procent.

Sundsvalls kommun följer utvecklingen för länet i stort med en uppgång på 26 procent.

– Priserna på fritidshus är mycket förknippat med vädret. Varma, fina somrar och gärna en tidig vår driver upp priserna. Med tanke på att vädret inte varit på topp de senaste somrarna så har priserna på fritidshus stått sig riktigt bra i Sundsvall. 

En uppgång på 26 procent de senaste fem åren är i nivå med rikssnittet vilket jag tycker vi ska vara väldigt nöjda med, säger Kent Selin, franchisetagare och Fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Sundsvall, enligt ett pressmeddelande.

Foto: Fstighetsbyrån. Tabell på hur siffrorna ser ut i Västernorrland,

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför försäljningspris på alla fritidshusförsäljningar gjorda mars 2012 – februari 2013 med samma period 2017/2018. Det är den procentuella ökningen som redovisas.

De kommuner som har haft färre än 10 försäljningar under någon av perioderna är borttagna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 85 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Mer läsning

Annons