Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öppna odling i bostadsområde: "För grannar närmare varandra"

I Sundsvall är intresset för stadsnära odling inte jättestort, enligt kommunen. Men en bostadsrättsförening i Granloholm vill ändå starta upp en odling, bland annat.
"Vi vill införa hönshus och ett stort potatisland också", säger Nina Forsberg, en av medlemmarna i föreningen.

Annons

Nina Forsberg och Kristina Jeppsson i bostadrättsföreningen Murklan, Granloholm, är intresserade av att starta en stadsnära odling i området.

Ett odlingslottsområde är där du på en liten bit mark kan odla bland annat grönsaker och frukt och är ett bra alternativ till odlingsintresserade utan egen trädgård.

Tomas Häggström är sektionschef på kommunens parkavdelning och säger att intresset för att odla stadsnära är inget som märks särskilt mycket i Sundsvall.

– Det är inte ofta vi får in frågor folk som vill starta en odlingslott men det dyker upp då och då. Men det är något vi ser positivt på, om någon vill starta odlingslotter, säger han.

Läs mer: Odlingslotter invigs i Bredsand

Tomas Häggström säger att det inte finns så många områden för odlingslotter i kommunen.

– Om jag skulle gissa så finns det mellan fem och sex stycken områden i Sundsvall som används som odlingslotter. Det finns bland annat ett på Norra berget och ett någon kilometer efter Sidsjön, på väg mot Lucksta.

Tomas Häggström, sektionschef på kommunens parkavdelning

För att få tillgång till en odlingslott ska du kontakta kommunen. Det krävs dock att du är en del av en förening av något slag.

– Detta för att vi vill ha en stabil organisation att arbeta med. Sen får vi gemensamt se om det är ett lämpligt område, det är bra om det finns vatten i närheten. Det måste också vara en tydlig märkt plats. Det kan vara mycket sådant där som spelar roll om området är lämpligt eller inte.

Läs mer: (V) vill göra om parker till odlingslotter i stan

En som är intresserad av starta odlingslotter är Kristina Jeppson. Hon är medlem bostadsrättsföreningen Murklan i Granloholm, och under deras senaste möte pratade de om möjligheterna att hitta en gemensam yta för odling.

– Jag vill gärna bo på landet, men eftersom det inte går får jag ta landet hit istället. En odlingslott i området skulle också föra oss grannar närmare varandra, umgås lite mer och odla tillsammans. Jag skickade därför in en förfrågan till kommunen hur jag ska gå till väga, säger hon.

Murklan har 201 hushåll, och många idéer på saker att göra i området finns. Nina Forsberg är också medlem i föreningen och många idéer på vad som kan göras i området.

– Jag har en idé att införa ett hönshus på fyra eller fem höns. Dels för att vi får ägg från djur som vi vet mår bra och dels för att komma närmare naturen. Vi har även haft idéer om ett stort potatisland för alla i bostadsområdet. Det är hos oss det händer, säger hon.

Läs också: Akuta kirurgin i Sollefteå hotad även i höst – ser inte ut att kunna öppna igen

Mer läsning

Annons