Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Wilma och Janne har byggt en biologisk pool i trädgården – följ med in på rundvisning

/
  • Växthuset vid kanten av poolen pryder sin plats och kan fungera även som uterum.
  • Ett enkelt kopparrör och en zinkbalja blev en praktisk ho.
  • I växthuset har Wilma satt upp ett galvaniserat nät där hon lätt kan få överblick över fröpåsar och annat.
  • En del av växthuset är från återvunnet material. Fönstren har till och med persiennsnöret kvar.
  • Bakom köksträdgården finns armeringmattor. Wilma flätar dem med pil.
  • Odlingslådorna i köksträdgården har Janne byggt själv och de blev både billigare och snyggare än de köpta.
  • Vy över den biologiska poolen med dammdelen, bryggan och baddelen .
  • Hängande amplar ramar in och frigör plats.
  • Wilma njuter i solen. I framkant på bilden syns övergången mellan baddel och pool där vattnet cirkulerar genom grusbädden.
  • I sommar kan Wilma njuta av sin vackra baksida som på kort tid förvandlats till en oas.
  • Plats för soldyrkare.
  • På bryggan går det att sitta och plaska med fötterna för den som inte vill ta sig ett dopp i poolen.
  • En platt och tråkig gräsyta har förvandlats till ett paradis.
  • Hängande bord är bra att ha.

När Wilma och Janne Östlund skulle bygga pool tänkte de till ett extra varv. Någon konventionell plastbalja ville de inte ha. Resultatet blev en vacker och unik biologisk pool som är både pool och damm.

Annons

TV: Häng med på biologiskt poolhäng hos Wilma.

Wilma visar vägen till baksidan av huset i Älvkarleby. Bakom ett insynsskyddande plank öppnar sig paradiset. Damm, pool, växthus, rabatter, brygga och köksträdgård. Allt finns samlat i härlig harmoni.

Läs också: De har byggt sitt hem på loppisfynd och kreativa lösningar

Egentligen ville inte Wilma ha någon pool. Hon ville ha mindre gräsytor och fler rabatter, köksträdgård och växthus. Men vattenblänk är aldrig fel. Hon rådfrågade kollegan, Anna-Karin Tillström, och fick tips om swimming pond. Bilden Wilma först fick se liknade mest en badtunna men hon nappade på idén och googlade vidare på biologisk pool.

– Det är vanligt i Tyskland, England och Österrike men inte här i Sverige, berättar Wilma.

Hon visar hur poolen fungerar. Själva baddelen är lika stor som grusbäddarna runt omkring. Vattnet i baddelen går över kanterna och flyter alltså ihop med dammdelen. I grusbäddarna, längs poolens kanter och under bryggan mellan pool och damm finns vattenväxter.

– Under gruset finns perforerade rör som är kopplade till en pump som gör att vattnet cirkulerar. Grus, växter och pump gör att vattnet renas. Det behövs inga kemikalier. Tvärtom så skulle kemikalier ta död på växterna.

Vid sidan av växthuset finns en låda för skimmern. Den suger upp ytvattnet och gör att skräp som hamnat på ytan fastnar i ett filter.

– Svårigheterna är att dimensionera med växterna. Växterna äter näringen i poolen och gruset renar vattnet.

Läs också: Nu blommar det på den gamla släktgården i Åh - följ med in till Susanne och Anders i Njurunda

Wilmas man, Janne, är en händig karl och han har både grävt och byggt allt själv. Visst blev det lite dyrare än att sätta in en vanlig pool men i längden blir det biligare och enklare.

– Det är lite overkligt att det här är vårat, säger badkrukan Wilma och sätter sig bekvämt i en stol med den strålande utsikten framför sig.

När vi ändå är på besök går det inte att låta bli att ta en titt på både växthus och den blivande köksträdgården. Här finns en rad både vackra och smarta lösningar. Vattenhon i växthuset är ett exempel. Ett enkelt kopparrör har blivit kran. Under den finns en zinkbalja som fått en propp i botten. Intill har Wilma ställt ett galvaniserat galler där hon hänger upp fröpåsar och annat för att få ordning och reda.

I köksträdgården har de hemsnickrade odlingsbäddarna precis blivit klara. Armeringsmatta bildar gräns mot skogen. Wilma flätar in pil i mattan vilket gör den vackrare och mer insynsskyddad.

Läs också: Villan har stått nästan orörd sedan förra sekelskiftet – följ med in när ägarna visar runt

Hela arbetet med pool och trädgård påbörjades senhösten 2014 då Janne grävde en gigantisk grop. En stor sten fick vara kvar och är nu ett vackert avbrott på den annars ganska platta ytan. Våren 2015 var markplaneringen klar och de kunde börja mura för poolen och växthuset. Hösten 2015 fylldes poolen med vatten och nu i våras tillkom trall och växter.

Den här sommaren kan alltså Wilma och Janne ta det lugnt, bada och njuta av sommaren. Om de vill förstås.

Mer läsning

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!