Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter om mötet med Muhammad Ali utanför Knaust: "Slogs av hur cool han var"

En av de allra största har gått ur tiden. En som minns Muhammad Ali är Peter Swedenmark, som 19 år gammal mötte legendaren – utanför hotell Knaust.

Annons

Peter Swedenmark får en autograf av Muhammad Ali.

Läs också: Världens främste boxare – helt plötsligt slogs Muhammad Ali i Nolaskolan

Läs också: Muhammad Ali är död

Det var sommaren 1965 som Muhammad Ali var i Sundsvall för att visa upp sig.

Peter Swedenmark, som senare bland annat var chefredaktör på Dagbladet, var då 19 år och sommarjobbade på Ortvikens pappersbruk den tiden.

– Då gjorde han stora turnéer. De åkte runtom i världen och efter Ingo (Ingemar Johansson) var boxningsintresset enormt just i Sverige, säger han.

Han boxades själv en tid och intresset beskriver han som "maniskt". När Ali var i staden tog han och en av hans kompisar reda på att stjärnan bodde på Knaust.

– Vi slog våra lovar runt där och när vi kom dit var han ute på trappan. Han stod i glatt samspråk med folk som stannade till. Jag kommer ihåg att han hade väldigt roligt åt vår hårlängd.

– Det var under Beatles-eran. Så man lät håret växa. Innan hade killar haft hel- eller halvsnagg. Han skojade friskt och frågade om vi var "boy" eller "girl". Han hade alltid ett skratt i ansiktet. Och det var inte någon som helst bevakning på den tiden.

Hur upplevde du hela hans aura?

– Man slogs av hur cool han var. Nu vet jag inte hur mycket man färgats av det man upplevt i efterhand, men han gav ett starkt intryck. Att en så känd person gav sig tid att skoja och jabba lite med vanliga ungdomar.

På kvällen, när Muhammad Ali gått en uppvisningsmatch mot Jimmy Ellis i Sporthallen, sökte sig Peter Swedenmark tillbaka till hotellet, och hamnade i samspråk med den senare.

– De var imponerade av intresset här. De hade inte väntat sig det när de rest över.

Ellis blev senare världsmästare han också, och behöll titeln i två år. Men det hade sannolikt inte varit möjligt om inte Ali vägrat delta i Vietnamkriget, vilket fick följden att han förlorade sin boxningslicens och blev fråntagen titeln.

Då klev "The Cobra" Ellis fram och besegrade Jerry Quarry i titelmatchen.

– Att Ali vägrade att åka till Vietnam imponerar oerhört. Jag var aktiv i FNL-kommittén (Sydvietnams nationella befrielsefront) i Sundsvall på den tiden. Att han intog den ståndpunkten kostade honom enormt mycket. Han blev oerhört tufft behandlad, men stod på sig.

Dagarna i Sundsvall kanske inte var de som Ali mindes sina sista dagar. Men kvar finns ett fotografi. Även om skärpan hamnat lite mer på Peters kind än på Ali, är det ingen tvekan om vem som skriver sin autograf i bakgrunden.

Peter Swedenmark kommer alltid att minnas mötet med den störste – och en tid som är svunnen.

– Det var på den tiden det. Sådana turnéer gör man inte nu. Nu gör man bara en film på Youtube och lägger ut, sedan är det klart.

Läs också: Hasse Tavér: "Vilken käftsmäll: Ali – världens störste genom tiderna är död"

Det har nu gått mer än 50 år sedan Peter Swedenmark träffade Muhammad Ali utanför Hotell Knaust.

Mer läsning

Annons