Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bra år för svamp och blåbär"

Allt regn i sommar har lönat sig – skogens skafferi är fullt.
Bristen på värme har dock påverkat vissa populära fynd.
– Det är ett mycket bättre svampår än i fjol, säger svampkonsulenten Hans Andersson.

Fjolåret var ett tufft år för svamp och andra godsaker som finns i skogarna på grund av torka. Denna sommar har varit raka motsatsen – kall och blöt – därför ser det också lovande ut.

– Det är väldigt tidigt än på säsongen så det är lite svårt att säga, men håller det här vädret i sig och vi får lite värme så blir det ett fantastiskt svampår, säger Hans Andersson.

Hans Andersson gick en tvåårig utbildning för att bli svampkonsulent och blev klar någon gång under början av nittiotalet. Men intresset för skog och svamp har funnits där hela vägen.

– Det började med scouterna och sedan har det bara fortsatt, säger han.

Största fascinationen kring skog är just svamp, han sitter i styrelsen i Sundsvalls Mykologiska Sällskap (Myko) och är ordförande i Svampfärgarsällskapet.

– Jag är ute i skogen nästan varje dag, och vad jag än gör håller jag lite koll på svamp såklart.

Med Myko ordnas svamputflykter där man kan följa med Hans Andersson och andra kunniga med ut i skogen, senaste gången var det 42 stycken med på turen.

– Det måste vara rekord, och det har säkert och göra med att man känner till att det blir ett bra år.

Och ett bra år blir det – trots att det är tidigt på säsongen har Hans sett många arter som redan är fullt stora och många andra som är på gång.

– Det går så fort nu så att det jag säger i dag kommer inte att vara sanning i morgon, skrattar han.

När det gäller svampplockning finns det en hel del att tänka på. Först och främst krävs det att man har med sig bra redskap, en bra renskniv med borst, en bra svampbok samt en korg.

– Plockar man svamp i en plastkasse blir det bara sörja, ta med en riktig korg. Och eftersom många larver trivs i svampar så är det bra att grovrensa direkt i skogen.

Genom att skära svampen mitt i tu syns det tydligt om några larver tagit sig in.

– I regel så är det bra att plocka de lagom stora svamparna, ju större de blir är det också större risk att hitta dessa larver.

Och en bra bok med sig är viktigt, då det finns flera matsvampar som har förväxlingsarter som man ej bör plocka med sig hem.

– Det gäller att ha lite koll, och har man inte det – plocka inte!

Den kanske mest populära matsvampen kantarell är en de enklaste att identifiera. Och kantarellen är en av de arter som drabbats av en liten försening i år, men nu finns det både små och stora i skogarna i kring Sundsvall.

– Det är en fortsatt favorit, tillsammans med min favorit av matsvamparna – Karl Johan, eller Stensopp som den också heter.

Förutom svampen så finns det en annan storfavorit som har ett guldår i år.

– Oj, oj, oj, vad blåbär det finns i år. Det är otroligt, och de är fullt mogna nu så det är bara ut och plocka.

Precis som kantarellen på svampsidan finns Hallon på bärsidan som har varit lite fördröjd.

– Hallon brukar vanligtvis komma samtidigt som blåbären, men i år har det tagit lite längre, säger han och fortsätter:

– Men nu finns det, och hallon hittar man ofta på hyggen och andra rätt torra platser.