Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra att kvinnor hänger ut maktfullkomliga män – men likväl en fis i rymden

Jag måste nog ha växt upp på en annan planet då jag hör vad var och varannan kvinna har fått uppleva. Nog för att jag är uppvuxen på landet, men under min uppväxttid var det dans i var och varannan by där spriten flödade, och innan dansen var slut så hade någon eller några uppgörelser förekommit med knytnävarnas hjälp. Man hörde även talas om någon manlig tölp som under dansens gång låtit handen krypa lite väl långt ner än vad som var tillåtet. Oftast fick denne en örfil och lommade skamset ifrån dansbanan med en rodnad över kinden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men det ska heller inte stickas under stolen att många lyckades med sina trick och många blev par för livet.

Att nu kvinnor visar vad de tycker är överväldigande bra, särskilt då det som visas i medierna är maktfullkomliga män som drar nytta av sin status och position samt kändisskap och lurar kvinnor som känner sig underdåniga att släppa till. Andra starkare kvinnor säger ifrån på ett tidigt stadium, men kan därmed också ha tappat fart i sin jakt på jobbstatusen.

En klapp på rumpan kan man tolka hur man vill och så som jag ser det är det inget man gör mot en medmänniska som man inte har en nära relation med.

Samtidigt ska alla veta att det som nu kommit fram är som en fis i rymden. För tidigare generationer då livet verkligen hängde på en tråd, och det är inte länge sedan, då blev många unga kvinnor verkligen utsatta av kåta skogsvaktare, hemmansägare, förvaltare, butiksägare eller andra som hade makt över livets nödtorft. Alla var inte skitstövlar, men många, och säkert är att många kvinnor som nu på sin ålders höst sitter på ålderdomshemmet, har fått utstå både det ena och det andra för att få till brödfödan.

Nåväl, en klapp på rumpan kan man tolka hur man vill och så som jag ser det är det inget man gör mot en medmänniska som man inte har en nära relation med och då av kärlek, och inte nödvändigtvis med en sexuell baktanke.

MeToo-rörelsen har ett gott syfte som belyser ett förtryck som vi alla varit medvetna om under alla tider, men som ingen vågat belysa på grund av överlevnadsinstinkten. Men låt inte detta göra att vi "vanliga" inte längre vågar röra vid varandra, utan att det ska tolkas som sexuella närmanden.

Medborgaren

Läs även:

Kvinnor fortsätter att skuldbelägga andra

Numera vågar jag bara vidröra min käresta hemma – man vill ju inte se ut som en snuskhummer

Vi män har aldrig frågat kvinnor var gränsen går – manligheten måste förändras

Sofia Mirjamsdotter om #MeToo och #prataomdet: "När folk berättar om det tar det bort skammen"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel