Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra busshållplatser ökar bussresandet

Replik på "Dåligt byggda hållplatser och usel snöröjning – Sundsvalls kommun måste älska avgaser", ST 3 januari.

Signaturen Fundersam oroar sig i ST 3 januari för att busshållplatser som den på Norra Vägen i Bydalen skulle orsaka luftföroreningar genom att bilar ibland inte kan köra om bussen när den stannar för att släppa av eller ta ombord passagerare. Men oron är obefogad.

För det första är problemen med höga halter av luftföroreningar i Sundsvall begränsat till några få gator i centrala staden, med stora trafikmängder och höga hus vid sidan av vägen. Utanför centrum är halterna av luftföroreningar låga. För det andra är det största problemet med luftföroreningar i Sundsvall de partiklar som rivs upp när man kör med dubbdäck på torr asfalt. Bilar som står stilla river inte upp några partiklar.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

När det gäller kvävedioxid medför stopp och efterföljande start en viss ökning av utsläppen. Men denna ökning uppvägs av att bättre busshållplatser ger kortare restider för bussresenärerna, mindre utsläpp från bussarna och ökad andel bussresenärer.

Björn Abelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel