Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra jobbat Löfven – men nog vill vi ha mer!

Det ligger kanske i sakens natur att aldrig vara riktigt nöjd med en förbättring. Det kan ju nästan alltid bli ännu bättre.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Men nog finns det skäl att vara nöjd med de förändringar som har skett i svensk politik sedan regeringsskiftet 2014. Inte minst för oss i arbetarrörelsen.

Vi har fått:

• högre a-kassa,

• slopad bortre gräns i sjukförsäkringen,

• stärkt arbetsmiljöarbete,

• fler platser på yrkesutbildningar och vuxenutbildning,

• missbruk av visstid ska förbjudas,

• barnomsorg på obekväm arbetstid i alla kommuner är på väg,

• arbetsförmedlingen reformeras

• fas 3 fasas ut

Av alla de vallöften som regeringen har infriat eller är på väg att infria har 46 direkt påverkan på LO:s medlemmar och många fler har indirekt påverkan.

Det vi äntligen ser är resultaten av den politiska vilja som vill minska skillnaden mellan män och kvinnors möjligheter, som vill ge alla barn en bra start i livet med mindre klasser och fler specialpedagoger och där välfärden är för alla, inte bara för de som har råd med privata försäkringar.

Att ha lyckats med så mycket trots att regeringen tvingats styra med en borgerlig budget fram till 1 januari 2016 är faktiskt ganska imponerande.

Men nog finns det mer att göra. Allmän visstid är en anställningsform som cementerar otryggheten för hundratusentals löntagare. Vi vill se ett höjt tak i sjukförsäkringen så fort som möjligt. Höjt barnbidrag bör också prioriteras. Avvecklingen av fas 3 måste skyndas på och kombineras med utbyggnad av extratjänster men också en bättre individuell kartläggning på arbetsförmedlingen. Det går bra för Sverige men långtidsarbetslösheten är oförändrat väldigt hög.

Vi ser många LO-yrken där det snart kommer att råda stor brist på utbildad arbetskraft. Kompetensförsörjningen är snart ett akut problem för samhällets utveckling och måste mötas med ännu mer offensiva åtgärder. Att vi nu får ett stort tillskott på människor som söker sin tillflykt till Sverige måste bättre tas tillvara och tiden från ankomst till etablering på arbetsmarknaden måste kortas. Här finns mycket byråkrati att rensa i, många bostäder att bygga och många utbildningsplatser att fylla.

Globalisering och internationell konkurrens kräver ständig utveckling inom svensk exportindustri. Den går inte att åstadkomma med låglöneyrken inom servicenäringar. Det är att utveckla Sverige vidare i riktning mot det två-tredjedelssamhälle vi så länge fruktat. Vi behöver i stället ordning och reda på svensk arbetsmarknad så att förutsättningarna och villkoren för entreprenörer och arbetsgivare är solklara. Långsiktighet och utveckling lyfter ett land, inte en låglönesektor där människor behöver flera jobb för att kunna försörja sig och sin familj.

Vi vill se att den socialdemokratiskt ledda regeringen tydligt tar bladet från munnen och garanterar ännu mer investeringar i Sverige, större investeringar i människor, bostäder och klimatsmart infrastruktur för att höja utvecklingsnivån. Investeringar för jobben och för framtiden. Investeringar för ett Sverige som håller ihop.

Stiven Wiklund

Ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Mats Eriksson

Ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Karin Palmqvist

Ordförande LO-distriktet Gotland

Thomas Olsson

Ordförande LO-distriktet i Jönköpings län

Majlene Ahlgren

Ordförande LO-distriktet i Mellan Sverige

Per-Erik Johansson

Ordförande LO-distriktet i Norra Sverige

Magnus Alm

Ordförande LO-distriktet i Skåne

Marie Jokio

Ordförande LO-distriktet i Stockholms län

Leif Stang

Ordförande LO-distriktet Sydost

Thomas Andersson

Ordförande LO-distriktet i Örebro och Värmland

Dan Gabrielsson

Ordförande i LO-distriktet i Västsverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel