Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra med avgifter

Det svenska utbildningsväsendet med gratis (nåväl, skattefinansierad) högskoleutbildning är bra. Detta system har spelat en historiskt viktig roll i att höja utbildningsnivån och se till social bakgrund inte är avgörande för möjligheterna till högre studier. Förvisso finns det fortfarande en socioekonomisk snedfördelning på landets högskolor och universitet. Det är fortfarande vanligare att barn till akademiker studerar vidare än att arbetarbarn gör det. Men det kan knappast skyllas på de ekonomiska förutsättningarna.

Regeringen presenterade i går en proposition där studieavgifter för utländska studenter på landets högskolor och universitet föreslås. Lärosätena får själva avgöra hur höga avgifterna skall bli. Tanken är att avgifterna skall täcka kostnaderna för de utländska studenterna. Undantag görs dock för studenter från EU/EES-området då Sverige har utbytesavtal med dessa länder.

Det är rimligt att utländska studenter bär sina egna kostnader, på samma sätt som svenska studenter som vill studera utomlands får betala när de inte deltar i olika utbytesprogram.

En fördel som inte så ofta förts fram i debatten, är att studieavgifter ger studenterna mer makt och möjlighet att ha åsikter om den utbildning som ges. En student som förväntas betala för en utbildning kan rimligen ställa högre krav än en den som får utbildningen gratis. Den senare får så att säga nöja sig med vad han eller hon får. Den första är bara beredd att betala om utbildningen som ges är värd sitt pris.

Ibland hörs argumentet att införandet av studieavgifter för utländska studenter skulle vara ett sätt att bakvägen ”kuppa” in en avgiftsfinansiering av den högre utbildningen i stort. Den faran får sägas vara tämligen liten. Det finns en bred politisk uppslutning bakom grundtanken om att ha en gemensamt finansierad högre utbildning. Det finns inget som tyder på att det är något som skulle komma att förändras inom en överskådlig framtid.