Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra med en vuxen kompis på skolgården

Skolorna i Ånge efterlyser skolmorfar. På Skönsmons skola finns sedan några månader skolmormor. Eller Vuxenkompis som jag kallar mig. Visserligen är jag (bonus)mormor, men kompis täcker mer av det jag gör. Jag kan ställa upp för alla – elever, lärare och föräldrar. Jag gillar lika mycket att vara på fotbollsplanen med grabbarna (och några tjejer), som att prata känslor med – än så länge – bara tjejer.

Hettar det till finns jag också där. Efter 30 år som kriminalreporter är jag van vid dramatik. Men på min skola är eleverna upp till 6:an, så småbråken stannar ofta vid just småbråk.

Genom Morgan Allings antimobbningsprogram i TV har jag lärt mig mycket.  Bland annat att upptäcka även de minsta mobbningstecknen. Man kan faktiskt bli mobbad redan i förskolan.

Varje gång jag kommer till skolan på den halvtimmeslånga lunchrasten stämmer jag av med de rastvaktande lärarna och är sedan deras extraögon bland eleverna. Ibland vill en elev inte prata med läraren om något som har hänt. Då är det bra att ha en vuxen kompis att gå till.

Jag har kommit överens med rektorn Johanna Örnehag  att finnas även för föräldrarna. Ett bollplank med nära anknytning till skolan, men som bara är en ideellt arbetande vuxen med bred livserfarenhet.

Kickan Bergman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel