Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand längs banvallen mellan Nyhem och Bispgården i Jämtland – helikopter inkallad: ”En lång sträcka och det brinner på många ställen”

Klockan 11.09 på tisdagen fick räddningstjänsten in ett larm om en gräsbrand intill Gastsjövägen i Kälarne. Brandkåren kämpar fortfarande med att bekämpa branden som spridit sig. På vissa ställen vattenbombas det från helikopter.

Annons

Enligt Räddningstjänsten brinner det på flera ställen på platsen mellan Håsjö och Mellansjön. Det ska bland annat brinna på banvallen. Initialt brann det på en sträcka på ungefär 3 mil.

– Ja, det är så att det brinner på olika platser mellan Nyhem och ända uppemot Bispgården, säger inre befäl Torbjön Mårtensson vid Jämtlands räddningstjänstförbund.

Eftersom det är en lång sträcka med flera bränder så krävs det stora resurser enligt Mårtensson. 30 brandmän från sex olika stationer har deltagit i släckningsarbetet.

– Vi har en himla massa styrkor på plats: Bräcke, Gällö, Kälarne, Hammarstrand och Bispgården.

Även ett yttre befäl och MSB:s skogsbrandsresurs med personal från Östersund fick skickades ut eftersom det fanns stor risk att det hela skulle utvecklas till en eller flera skogsbränder.

Helikopter är på plats och har använts för att vattenbomba bränderna.

– Helikoptern ska ge lite bättre översiktsbild och hjälpa till med släckningen, säger inre befäl Mårtensson.

De här bränderna har troligtvis startats av ett tåg, men Torbjörn Mårtensson vill ändå understryka vikten av att var försiktig med att elda ute just nu. Det är väldigt torrt i skog och mark just nu.

– Allmänheten måste också vara försiktig med eldandet.

Läs också: Eldningsförbud i hela Jämtlands län

Vid 13.30-tiden började räddningstjänsten få kontroll på branden på vissa ställen.

– Det börjar väl att gå åt rätt håll förhoppningsvis, säger Mårtensson.

Då brann det även på ett område som sträcker sig från Dockmyr till Kälarne. Åtta brandmän från Gällö bekämpade branden i området och kunde lämna vid 18.40.

Ett släckningståg användes under släckningsarbetet. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Brandmännen från Gällö befann sig en halvmil öster om Gastsjön mellan länsväg 323 och järnvägen. Järnvägen utnyttjades för att köra ett släckningståg. Vilket gjorde att brandmännen kunde släcka mindre bränder från järnvägen.

Även tågtrafiken berörs av branden, då tågen inte kan köra vidare under pågående släckningsarbete. Norrtågs tåg som ska vidare mot Sundsvall är enligt Tågkompaniets vd kraftigt försenat, med omkring 100 berörda kunder.

– Det är tågstopp, säger Torbjön Mårtensson

Octowoods-fabriken hotades aldrig av branden.

Uppdatering 19.30:

Biträdande räddningsledaren Ulf Jernström räknar med att de kommer hålla på i ytterligare några timmar. Just nu bekämpar de någon smärre brand väster om Kälarne. Det är små bränder som blossar upp igen. Till exempel glöd i stubbar och liknande.

Men en kilometer väster om Valla och Håsjö gamla kyrka där bekämpar man från marken och genom att vattenbomba från helikopter.

Uppdatering 21.38:

– Vi har avvecklat ett antal enheter så insatsen har trappats ned under kvällen, säger räddningstjänstens inre befäl Johan Wickenberg.

Kvar på plats är nu endast Hammarstrand och Kälarne.

– De bedriver lite eftersläckningsarbete och kontrollerar efter sträcken, så just nu pågår inget aktivt släckningsarbete, säger Johan Wickenberg.

Åtminstone till midnatt väntas styrkorna vara kvar. Beroende hur det utvecklar sig under natten kan bli aktuellt att skicka ut räddningstjänst även i morgon.

– Helikoptern har tagit en paus och är uppe nu och gör en överflygning över området. Såvida den inte hittar något mer så kommer den att avvecklas och skickas tillbaka till Östersund, säger Johan Wickenberg.

Brandkåren kunde släcka mindre bränder från järnvägen med hjälp av släckningståget. Foto: Räddningstjänsten Jämtland

Släckningståget kommer att vara kvar i Kälarne under natten.

– Tågtrafiken håller vi precis på att släppa på igen så att det ska kunna rulla igen. I och med att vi släpper på tågtrafiken har vi ändå ögon längs den här sträckan.

Uppdatering 00.15:

– Vi har kontrollerat sträckan under sena kvällen och det är ingenting som tyder på att det fortfarande brinner. Det pyr och ryker från stubbar och myrstackar som brunnit, säger Johan Wickenberg.

Räddningstjänstens personal kommer avsluta och gå hem över natten, men de kommer tillbaka under morgondagen när det ljusnar igen för att kontrollera området. Man har släppt på tågtrafiken igen.

– Det är många godståg som kommer att gå under natten så vi är säkra på att vi kommer ha koll via Trafikverket som meddelar oss i fall de ser något, säger Johan Wickenberg.

Texten uppdateras så fort vi har mer information.

Mer läsning

Annons