Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bragdman med tankar på London-dubbel

Att få Bragdguldet som förste handikappidrottare glädjer förstås Jonas Jacobsson.
Men inte så mycket att han redan nu kan lova att göra en satsning mot London 2012.
– Kanske får jag priset som morot för att fortsätta, säger han med ett skratt. Men nej, jag har ännu inte bestämt mig.

En av Jonas Jacobssons och särbon Aja Linds två katter springer och gömmer sig, och den andra tittar misstänksamt på de fotografer och journalister som invaderar lägenheten i Frösunda utanför Stockholm. Ett stort fång rosor och en rosa tårta står på bordet.

Där ligger också huvudpersonens mobiltelefon som ringer i ett.

– Det var det 75:e missade samtalet, konstaterar Jacobsson, och mobiltelefonen börjar genast att ringa en 76:e gång.

Enda samtalet som han besvarar kommer från landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson.

Annars tar han uppståndelsen med ro, den 43-årige Kolmårdenbon. Han är ju van att bli historisk.

Jonas Jacobsson är den förste att ta guld i åtta Paralympics i följd. Totalt har det blivit 16 guld, tre av dem i Peking i september:

10 meter luftgevär, stående.50 meter frigevär 3x40 skott.50 meter frigevär, liggande.

För dessa tre guld och framför allt för ”den bragdartade upphämtningen”, som juryns motivering löd, till det andra guldet tilldelades Jacobsson Svenska Dagbladets bragdmedalj. Han är den ende sedan, priset började delas ut 1925, som utövar handikappidrott.

– Det känns som ett erkännande för handikappidrotten och för det jag har gjort genom åren. Jag hoppas att det här betyder att handikappidrotten får ett uppsving – ytterligare förbättrade förutsättningar och fler som börjar.

TT: Hur rankar du årets Paralympicsguld?

– Alla var speciella. Vändningen i finalen till det andra guldet (han hämtade in nio poäng), den trodde jag inte själv på under matchen. Och det första guldet, då fick jag så bra poäng, över 700 (jämförbart med OS-treans).

– Att jag sedan kunde följa upp med ett tredje guld i den gren där jag på senaste EM bara kommit 13:e och sedan femma på VM – det var verkligen ingen given medalj. Det är så bra konkurrens numera att är man inte på topp, då blir det inga medaljer.

Rullstolsburne Jonas Jacobsson har bestämt sig för att fortsätta sin skyttesatsning till VM 2010. Däremot grunnar han fortfarande på om han ska satsa vidare mot London 2012. I så fall kan det bli en dubbel satsning, både mot OS och Paralympics.

Han har börjat träna så smått på liggande skjutning, som finns med i OS-programmet.

– Men jag har ännu inte bestämt mig om jag ska göra den satsningen. Resultatmässigt hänger jag med, det är några detaljer i tekniken som jag måste justera för att kunna vara bland de bästa.

– Men det är så väldigt svårt att kvala in till OS, det är en chansning om man lyckas eller inte. Jag har inte bestämt mig för om jag tycker att det är en risk jag vill ta.

TT: Hur ska du fira bragdguldet?

– Det ser mörkt ut med firandet, jag vet inte hur jag ska hinna med det, säger han och bockar av ytterligare ett missat samtal på mobiltelefonen.