Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Braksuccé för vuxna målarböcker

Målarböcker för vuxna har blivit ett globalt succéfenomen. Frågan är om trenden bara är ännu ett tecken på att vuxna vägrar växa upp.

Johanna Basford är förmodligen ett obekant namn för många bokmalar. Men sedan drygt ett år har hon parkerat sig högt på både Amazon och Adlibris försäljningslistor. Sammanlagt har hon sålt över två miljoner böcker.

Det är nu inte fullt så mystiskt som det låter. Den skotska illustratören är nämligen ett av de mest framgångsrika namnen inom genren målarböcker för vuxna.

I början av 2015 seglade de vuxenorienterade målarböckerna oväntat upp som ett internationellt framgångsfenomen. Även i förlagsvärlden var det många som förvånades. Till en början avfärdades böckerna som en övergående trend. En kul hajp som möjligen skulle överleva till jul. Men Louise Bäckelin, vd på Pocketförlaget, konstaterar att det enorma intresset håller i sig.

Flera av storsäljarna har trendriktiga självhjälpsglosor som mindfulness, lugn och balans i titlarna. Det är förstås ingen slump. I en ständigt uppkopplad tillvaro lanseras målandet som en spabehandling för själen.

Det kanske låter som slugt pr-prat. Men de som faktiskt sätter sig ned med böckerna vittnar om att de kan fylla en terapeutisk funktion. Det säger Hanna Karlzon, illustratör och formgivare, som har gett ut flera storsäljande målarböcker.

– Det är en väldig bredd på dem som köper mina böcker. Några tycker bara om att teckna. Men andra berättar att de faktiskt behöver det här eftersom de kanske är sjuka. De vill avleda tankarna och målandet hjälper dem, säger Hanna Karlzon som också framhåller att böckerna kan väcka en kreativ aptit.

– Många känner att de vill skapa något, men de vet inte riktigt vad. Då kan en sådan här bok starta en process. Kreativitet föder mer kreativitet. I målarböckerna har någon annan redan satt ramarna. Då är det lättare att ta första steget.

Hanna Karlzon upptäcktes sedan hon publicerat illustrationer på Instagram. Sociala medier har också kommit att spela en central betydelse när det gäller genomslaget för fenomenet. På Facebook startas hela tiden målarboksgrupper. Där samlas entusiaster från hela världen för att diskutera färgval, lägga upp bilder och dela med sig av tekniska tips.

– Det finns några grupper som bara är inriktade på mina böcker. Det är helt sjukt egentligen, säger Hanna Karlzon och skrattar generat.

Hon framhåller att den bubblande aktiviteten i sociala medier är ett tecken på att målandet inte är en solitär syssla.

– Själva tecknandet kanske man gör för sig själv. Men därefter är det tydligt att folk vill dela med sig av upplevelsen.

Målarböckernas erövringar har inte bara tagits emot med jubel och klang. Kritiker ser dem som ett bland flera tecken på en infantilisering av samhället. Parallellt med målarboksboomen växer intresset för den ungdomsorienterade crossover-litteraturen bland mogna läsare. Dessutom köper allt fler vuxna lego – till sig själva. Regressionsvurmen har skildrats träffande i filosofen Susan Neimans bok "Why grow up?".

Kommer då utvecklingen att leda till att en hel generation skuttar omkring i sockiplast och propellerkeps? Det tror inte Lina Wijk, publicistisk chef på Bonnier Fakta.

– Jag tolkar intresset för målarböckerna som ett behov av att varva ner, att vara mindful. Men också att få göra något som är kreativt och lekfullt. Vår värld ställer ganska höga krav på oss. Det här kan erbjuda vila eftersom det inte är så kravfullt. Jag tror vi kan hantera de här böckerna utan att förvandlas till barn.