Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandattentaten mot asylboenden väcker oro – och en rädsla för att prata öppet

Ännu ett tilltänkt asylboende i Sverige har brunnit.
Rädslan för nya attentat är stor hos många som driver asylboenden i dag.
– Det här är djupt beklagligt på alla sätt, säger Karin Welin, ordförande för branschorganisationen Almega Asylboendeföretagen.

Annons

Raden av attentat mot asylboenden eller planerade asylboenden runt om i Sverige blir allt längre. Den senaste incidenten skedde i Forshaga i Värmland under natten mot tisdagen, då en byggnad – som i förra veckan inspekterades av Migrationsverket – brann ner till grunden. Polisen utreder händelsen som en misstänkt mordbrand.

På bara en månads tid har ett femtontal asylboenden eller planerade asylboenden i Sverige utsatts för bränder. Hur påverkar denna utveckling asylboendena i Västernorrland? Och hur ser beredskapen ut?

Läs också: Landstinget: Bränderna på asylboendena hör inte hemma i Sverige

När vi ringer runt till asylboenden i länet framträder snabbt en rädsla för att prata öppet om de här frågorna.

– Om vi säger att vi har ett bra brandskydd kanske det finns någon där ute som vill testa det, menar en som Allehanda.se pratat med.

– Situationen är så pass allvarlig att jag inte vill säga någonting som kan reta upp någon, säger en annan.

Gemensamt för alla är att de är oroliga för att de ska drabbas – och bestörta över utvecklingen.

– Det är fruktansvärt, det som sker. Fruktansvärt och fegt. Det här är människor som flyr från krig och när de kommer till Sverige måste de vara rädda för att utsättas för brandattacker. Jag kan nästan inte tänka mig något fegare agerande.

Läs också: Polisflyget ska bevaka asylboenden

Karin Welin är ordförande för branschorganisationen Almega Asylboendeföretagen, som bildades i somras. Hon delar de känslor som så många andra i branschen har inom sig just nu.

– Det är klart att det är jätteoroande och djupt beklagligt på alla sätt. Det känner nog de flesta av oss människor, när sådant här händer och i den här omfattningen. Sedan är det ännu mer oroande för oss som jobbar med de här frågorna. De som driver boenden känner oro för sin verksamhet och för sina gäster. Jag vet också att oron finns hos de som bor i våra anläggningar.

Hade du i din vildaste fantasi kunnat tro på den här utvecklingen?

– Visst har vi en medvetenhet om att den här typen av verksamhet innebär vissa risker, men jag hade inte föreställt mig det här, säger Karin Welin och fortsätter:

– När vi bildade branschorganisationen i juni i år pratade vi om hur viktigt det är att jobba med försäkringsfrågor och säkerheten. Men då var det ett ganska allmänt hållet perspektiv för det här hade inte börjat då.

Läs också: Brandvakt patrullerar asylboendet på Åstön.

Just säkerhetsfrågorna har Almega Asylboendeföretagen tryckt extra på för sina medlemmar med anledning av alla de attentat som skett.

– Vi kommer med tips och råd. Vi har pratat om vikten av säkerhetsåtgärder, exempelvis vikten av att ha sitt brandskydd rejält i ordning och att medlemmarna ska fundera över att ha vakter på natten, säger Karin Welin, vars organisation dessutom har jobbat fram en särskild försäkringslösning:

– Lösningen innebär att man inte behöver drabbas av det som hänt ganska många nu – att man får sina försäkringar uppsagda eller att man får premierna chockhöjda. Då kan man i alla fall känna den tryggheten.

Hur tror du att det kommer att se ut den närmaste tiden?

– Jag hoppas verkligen att det kommer att mattas av. Jag vägrar tänka mig någonting annat. Vi ska också fortsatt vara mycket mer alerta och se till att vi har bevakning på alla sått, så att vi har en trygghet för de människor vi tar hand om, säger Karin Welin.