Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränder i USA kan ge inkomster till Njurunda

Bränderna i Kalifornien kan bli en lönsam affär för företag i Kvissleby.
 Vi har tekniken för att bygga brandsäkra hus, säger Åke Mård, byggmästare och uppfinnare.

Och det finns ett intresse från Kalifornien som under senare år drabbats av flera stora bränder som tvingat 100 000-tals människor på flykt. Människor som fått se sina hem brinna ner.

Att man från olika håll i staten Kalifornien fått upp ögonen för tekniken beror på en annan Njurundabo, arkitekten Anders Nyqvist. Han har anlitats för en ny skola i den amerikanska delstaten och har då också slagit ett slag för glashuset som Åke Mörk utvecklat. Förenklat handlar det om att man ersätter annat isoleringsmateriel med glas.

Temperaturen i brandvindarna i Kalifornien kan uppgå till 600 grader, berättar Åke Mård som varit över och pressenterat byggtekniken i Arkansas och Mississippi. Det glasmateriel som vi kan erbjuda klarar temperaturer upp till 750 grader.

Från början tog Åke Mård fram systemet för att undvika fuktproblem i husgrunder. Ett flertal hus i Sverige har numera detta material i grunden. Fördelen är bland anat att det inte kommer in fukt och då bildas eller inget mögel.

Det finns ett hus som är isolerat helt och hållet med glas och det ligger förstås i Njurunda. Ett till är på väg att byggas i Örebro. I dagsläget handlar det inte om att Åke Mård ska starta något företag som ska tillverka glashusen.

Det är tekniken jag säljer sedan får någon annan sköta tillverkningen.

Han samarbetar i dagsläget med den amerikanska glastillverkaren Pittsburgh Corning, som framförallt använt sina glas till hustak.

75 procent av glaset tillverkas av återanvänt glas.

Om det blir affärer eller inte med intressenter i Kalifornien ska vara osagt. Det ser dock lovande ut och dessutom väntar Åke Mård besked när det gäller en annan affär i USA. Några amerikanska finansiärer har planer på att bygga en fabrik Arkansas i södra USA som kan tillverka 500 hus per år i Fayettville.

Om det blir verklighet så kommer Åke Mård att få royalties för den tillverkningen som sker eftersom det är han som har patentet.

I varma klimat passar den här konstruktionen bra. Den kyler på dagen och värmer på natten, säger han och nämner södra Europa och Japan som intressanta områden.