Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixtoväder drog fram över Hälsingland – räddningstjänst larmades om skogsbrand på flera platser: "Det är kaos"

Under söndagseftermiddagen kom flera larm om att blixtar slagit ner i terrängen och att rök setts från platserna. Under söndagskvällen kämpade ett 20-tal brandmän med att få kontroll på bränderna.

Annons
Arkivbild.

Det första larmet som nådde SOS gäller området söder om Norrhavrasjön i Bjuråker, Hudiksvalls kommun. Där har inringaren sett en blixt slå ner i marken och därefter har rök setts stiga från platsen.

Det andra larmet kom från Hassela i Nordanstigs kommun. Där ska det, enligt larmet, ha blixtrat mycket i området kring Fagernäs. Rök från ett 100 meter brett område har setts.

Uppdatering

Strax efter klockan 17 kom ytterligare ett larm om en skogsbrand, även denna i Bjuråker men i närheten av Västerstråsjö.

– Vi har mycket att göra just nu, vi har fyra ärenden som skogsbrand på samma gång, sa insatsledare Pär Mossnelid vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Uppdatering

Klockan 18.55 uppdaterade SOS informationen om bränderna i Hälsingland. Vid den befarade branden i Ytterhavra i Bjuråker har inrnigaren sett rök stiga från platsen, men räddningstjänsten har inte kommit fram.

Söder om Norrhavrasjön brinner det på olika platser efter ett blixtnedslag och där jobbar räddningstjänsten med släckningsarbete.

I Fagernäs, i området kring Hassela, har personen som larmat sett rök efter att det blixtrat i området. Räddningstjänsten var vid 18-tiden inte framme på platsen.

Uppdatering

Tidigare under dagen larmades räddningstjänsterna i Edsbyn och Alfta till en skogsbrand i Portholmarna, mellan nedre Tälningsån och Räfsen. Där meddelade insatsledare Pär Wikblad vid 16-tiden att läget var under kontroll men att han då fått rapporter om att åska och regn dragit in över området.

SOS meddelade vi 18-tiden att samtliga från Edsbyns och Alftas räddningstjänst lämnat platsen.

Uppdatering

Strax efter klockan 19 jobbade Norrhälsinge räddningstjänst med fyra bränder samtidigt, men två av dessa hade man ännu inte kommit fram till.

– Ja, vad ska jag säga... det är kaos. Vi har fyra pågående bränder och vi har styrkor på plats vid två av dem. En tredje styrka är på väg ut och så har vi tagit hjälp av Ljusdals räddningstjänst till den fjärde branden, sa Pär Mossnelid vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Uppdatering

Klockan 19:14 larmades räddningstjänsten i Söderhamn till en markbrand som uppstått efter ett blixtnedslag. Enligt larmet ska det brinna i området kring Askesta, vid Söderala.

När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig att det endast pyrde i marken efter en blixt som slog ner under lördagen. Efter att ha sprutat lite vatten på maken kunde räddningstjänsten lämna platsen.

Uppdatering

Vid 23-tiden på söndagskvällen meddelade Norrhälsinge räddningstjänst att de fyra bränderna var inringande och att ett 20-tal brandmän fortfarande jobbade med släckningsarbete.

– Vinden har varit med oss så vi har lyckats ringt in de fyra bränderna. Det är långa vägar med svår terräng så det har varit svårt att ta sig dit, säger Pär Mossnelid vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Två av bränderna kunde under kvällen lämnas över till markägarna.

Vid 02-tiden så var de två resterande bränderna under kontroll och räddningstjänsten väntar nu på att kunna lämna över dessa.

Uppdatering

Klockan 06:30 på måndagsmorgonen meddelade Norrhälsinge räddningstjänst att alla fyra bränder i Norra Hälsingland var släckta.

– Vi jobbade på till ungefär klockan 04:30, men nu är alla hemma igen, sa insatsledare Pär Mossnelid.

Enligt honom berodde troligen alla fyra bränder på åsknedslag och var i samma storlek, utom en som var mindre och cirka 20 gånger 25 meter.

– Bränderna var inte så stora, cirka en hektar, men låg i otillgängliga områden med långt till farbara vägar och vatten. Vi har lämnat lite utrustning kvar i skogen utifall att det händer något mer, sa Pär Mossnelid.

Mer läsning

Annons