Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättebrand i vedfabrik

/

Vedfabriken Vedex i Rätan övertändes på fredagskvällen och grova explosioner ekade över hela byn.
– Det smäller hela tiden och har gjort det länge, sade ett ögonvittne.

Annons

Det var strax efter klockan 20 som den explosionsartade branden bröt ut i vedtillverkaren Vedex industribyggnad mitt emot Rätans camping.

– Det är en jättebrand det här. Och det måste finnas gasflaskor där inne för det smäller hela tiden och har gjort det länge, sade ett ögonvittne som befann sig 300 meter från platsen strax efter att branden hade brutit ut. Under det att han berättade detta i telefonen hördes explosionerna tydligt i hans bakgrund.

Strax före 21 var Räddningstjänsten på plats med styrkor från Rätan, Svenstavik och Åsarna, men vid det laget var en stor del av den 2000 kvadratmeter stora fabriksbyggnaden redan helt övertänd, enligt inre befäl Teresia Gustafsson.

Vid 22-tiden var farhågorna att i princip inget av den skulle gå att rädda.

– Tyvärr så blir det svårt att rädda fabriken, så nu riktar vi in oss på att skydda kontorsdelen och de omkringliggande byggnaderna, säger hon och förutspår att det kommer att bli en mycket lång natt för brandmännen.

– Det är tråkigt det här och jag känner verkligen med bygden och företagets ägare, säger Teresia Gustafsson.

Hon bekräftar att explosionerna mycket riktigt kommer från gasflaskor inne i fabriksbyggnaden, men att det inte ska innebära någon omedelbart fara, varken för grannar eller den släckningsinsats som pågår.

Eftersom Vedex producerar vedträn så försvåras arbetet av de stora vedupplag som står intill byggnaderna.

Uppdaterad 00.20:

Strax efter midnatt såg läget bättre ut än tidigare på kvällen och en del av även fabriksbyggnaden såg ut att kunna räddas, om än med skador av branden.

– Det har utvecklats åt det positiva hållet. Bedömningen just nu är att ungefär halva fabriksbyggnaden är uppbrunnen men den andra halvan står kvar, skadad men ändå kvar, säger Teresia Gustafsson.

Även byggnaderna runtomkring kommer att klara sig från lågorna.

– En vedlada, ett boningshus och ett garage – alla dessa byggnader har klarat sig.

Styrkan från Rätan blir kvar över natten och tidigt på lördagsmorgonen tas ett nytt beslut kring det fortsatta släckningsarbetet.

Mer läsning

Annons