Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmännen vill ha högre lön

Deltidsbrandmännen protesterar.
De vill ha bättre villkor och bättre betalt.
– Vi brinner för det här, men med 22 kronor i timmen är det svårt att rekrytera nya brandmän, säger fackets Erik Hellberg.

Annons

Deltidsbrandmännen brukar kallas brandkårens ryggrad. De har andra "civila" jobb men en eller ett par veckor i månaden har de beredskap som deltidsbrandmän, och får rycka ut på larm.

Det kan innebära många olika typer av insatser, till exempel att rädda liv, släcka bränder eller bistå vid trafikolyckor.

Jobbet ställer ganska hårda krav.

– Man ska ha god fysik och man kan hamna i stressade och traumatiserande situationer med allvarliga olyckor, säger Erik Hellberg, ordförande för Brandmännens riksförbund i Medelpad.

Vem som helst får inte bli deltidsbrandman. Man måste klara olika fystest, ha stabilt psyke och bör bo och helst jobba fem minuter från brandstationen så man hinner ut på larm. Man ska också ha C-körkort för lastbil, och gärna ha någon utbildning eller bakgrund inom räddningstjänst eller sjukvård.

Alla krav gör det svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän och flera stationer är underbemannade. Den låga lönen, 22 kronor i timmen under den tid man har beredskap, är inte heller särskilt lockande.

– Man gör ju det här för att man vill ställa upp för samhället och hjälpa till, men alla krav i kombination med den dåliga ersättningen börjar bli för mycket, säger Erik Hellberg.

När deltidsbrandmännen åker ut på larm är ersättningen högre, eftersom de är tvungna att ta tjänstledigt från sina ordinarie jobb under utryckningen. Men har man ett välbetalt civilt jobb kan den ersättningen vara sämre är lönen från det civila jobbet. Det betyder alltså att brandmännen kan gå back ekonomiskt på att rycka ut.

Nu har facket, Brandmännens riksförbund, fått nog. Facket varslar om konflikt för landets 10 000 deltidsbrandmän.

Om de inte får högre lön, man vill ha en ökning med 15 procent under en fyraårsperiod, ska brandmännen vidta en rad stridsåtgärder från och med den 15 juni. Bland annat kommer man vägra jobba extra utöver sina schemalagda skift, vilket kan slå hårt mot verksamheten eftersom underbemanningen är akut på många håll.