Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandrisken maxad under ljushögtiden lucia – så firar du säkert

Lucia står för dörren och då kommer det tändas miljontals ljus i Sverige.
Det är också en av de brandfarligaste helgerna på året.
– Tyvärr saknas i många fall en plan för att hantera en brand, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

I mörka december gillar vi i Sverige att mysa till det med att tända några ljus. Det är till stor del därför som 40 procent av alla ljusbränder inträffar just den här månaden. Det visar statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

De flesta bränderna brukar inträffa andra och fjärde advent.

Nu står vi inför ljushögtiden lucia dessutom, vilken sannolikt blir hektisk för räddningstjänsten om vi inte är extra varsamma.

– Kontrollera att det finns både brandfilt och brandsläckare nära till hands om en brand skulle uppstå, att utrymningsvägarna hålls fria och utse gärna en brandvakt som ansvarar för en första släckinsats och en eventuell utrymning, säger Cecilia Uneram vid Brandskyddsföreningen, inför luciatågen.

Hon pekar på att viktigast av allt är att inte släppa in fler personer än lokalen tillåter. Då är det bättre att ha flera tåg efter varandra.

– Ett luciatåg kan innehålla ett stort antal tända ljus, men tyvärr saknas i många fall en plan för att hantera en brand.