Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandsäkerheten sätts i andra hand – inflyttning sker ändå

Flera av kommunens asylboenden har inte hunnit klassas som säkra innan inflyttningen har skett. Det framgår av de ärenden som just ny handläggs av Ånge kommuns bygg- och miljökontor.

Annons

I förra veckan så tog bygg- och miljönämnden beslut om att Ekebydalsborgen AB, som driver asylboendet i Viskan, ska betala en byggsanktionsavgift på drygt 400 000 kronor.

Detta sedan bolaget föregått handläggningen av det sökta bygglovet för ännu en byggnad, där bland annat brandsäkerheten spelar en avgörande roll, och upplåtit plats för asylsökande i en ännu ej godkänd byggnad.

– De har varken fått något bygglov eller startbesked innan, så de kommer att få betala byggsanktionsavgift för det, säger Eva-Lisa Westin, byggnadsinspektör på Ånge kommun.

De är dock inte ensamma om att gå för fort fram. Även vid gamla Bolbyskolan påbörjades inflyttningen innan alla tillstånd var klara. Och än i dag så är lokalerna inte klassade som säkra.

– Vi har nekat dem slutbesked. Det har med brandsäkerheten att göra, och det kommer alltså att bli aktuellt med byggsanktionsavgift även där, konstaterar Eva-Lisa Westin.

Varför vissa aktörer väljer att föregå besluten, och därmed riskerar dryga straffavgifter som följd, är inget hon har någon åsikt om. Däremot så konstaterar hon att det finns fler aktörer som knackar på dörren och vill börja inhysa flyktingar.

– Vi har fått en del förfrågningar, och i vissa fall har man också sökt tillstånd om ändrad användning, slutar Eva-Lisa Westin.

Läs också: Hussborg herrgård ska bli flyktingboende – oklar framtid för golfklubben