Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandstationens framtid kan säkras

Den gamla brandstationen i Matfors kan stå inför en omfattande renovering.
I alla fall om kommunens fastighetsavdelning får sin vilja igenom.
Totalt rör det sig om åtgärder för drygt en halv miljon kronor som man vill genomföra för att bevara byggnaden i sitt kulturhistoriskt intressanta skick.

Det är i en bidragsansökan till länsstyrelsen som behovet av att rusta upp Matfors gamla brandstation lyfts fram.

Och eftersom den ingår i en välbevarad bruksmiljö med herrgård, arbetarbostäder och prästgård intill den gamla bruksgatan, så hoppas man stöd ska gå att få ur den pott som finns avsatt för förvaltning av värdefulla kulturmiljöer.

– Byggnaden är i dag i behov av ommålning, fönsterrenovering samt omläggning. Flagad färg och träskador förekommer på fönstren. Putsen är omålad på grund av klotter, och pappen under det befintliga tegeltaket är torr och sprucken, skriver kommunen i sin ansökan.

Kostnaden för att åtgärda brandstationen, som ursprungligen tros ha varit en stallbyggnad uppförd omkring 1900-talets början, beräknas till lite drygt en halv miljon kronor. Av den summan hoppas man länsstyrelsen kan bevilja 470 000 kronor, medan kommunen står för de återstående 76 000 kronorna.

– Byggnaden har höga kulturhistoriska värden, vilka i huvudsak gäller exteriören, och det är viktigt att den bevaras oförändrad, skriver kommunen fastighetsavdelning, och meddelar att byggnaden ingår i ett A-klassat område för kulturmiljö.

– Det innebär att miljön och byggnadernas enskilda värde bedöms så stora att ett högt antikvariskt hänsynstagande är motiverat vid förändringar och kompletteringar, förklarar de i sin ansökan.