Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brånfelt: Alice Cooper var aldrig på Privé

Frank Andersson hade discoshow, Orup var nervös, Mick Ronson stod på toa med cigg i käften och Thåström stod i garderoben och totalvägrade bli insläppt.

Lemmy?

Spelade roulette i baren.

Man sjunger "På Privé På Privé" i refrängen men låten med det legendariska Sundsvallsbandet Rasta Hunden heter Privé Privé.

Dina föräldrar (eller far- och morföräldrar…) har antagligen sjungit med i den och de kan ha hängt på Privé.

De kan till och med ha träffats där – om du undrar varför det här skulle angå dig.

Läs också: Alternativt klädda kan ligga risigt till

Privé var navet i Sundsvalls nattliv från någonstans i mitten av sjuttiotalet och lång tid framåt. Krogar öppnade och stängde och bytte namn och ibland var något annat ställe mer hippt men så Privé var Privé.

Rasta Hunden var ett ungt argt postpunkband som lirade punkig ska.  Låten var ett angrepp på discopubliken, framför allt häcklades de som gick på Privé.

Men Privé var alltså också en nattklubb som man bara kunde gå och hänga på och under glansåren var det dit stjärnorna gick.

De flesta artister som uppträtt någonstans i Sundsvall gick till Privé efteråt såvida de inte giggat på en söndag för då var det Espan som gällde, det vill säga Restaurang Esplanad, det som nu är E Street (och när Hoagys öppnade senare öppnades ett nytt alternativ men det är en annan story, en annan krönika).

Läs också: Brånfelt sammanfattar året – med sin tio i topp

Orup behövde inte ens gå dit efter giggen eftersom han hade Sverige-premiär på sin första soloturné på Privé.

Han var av förståeliga skäl nervös men det var en succépremiär med hiten "Jag blir hellre jagad av vargar" i bagaget och en grym cover på David Bowies "Young americans" som extranummer.

På tal om Bowie var det likadant för Mick Ronson, hans parhäst från Spiders of Mars, som spelade på Privé med lika legendariska Mott the Hoople-sångaren Ian Hunter.

En kompis stod jämte honom vid pissoaren på herrarnas och, ja, han hade en cigg i käften.

Kom att tänka på det här när Lemmy dog. Han gick ju också på Privé (efter Motorheads spelning i Nordichallen) och en kompis som var i stan på jobbintervju kände igenom honom och tänkte att man kan väl bo i en stad där Lemmy sitter och hänger vid roulettebordet på stans nattklubb.

Han bor kvar än (och nej, det var inte Pejje).

Men Thåström och co i Ebba Grön (som spelat på Café Torkhold)  totalvägrade gå in. De stoppades först av dörrvakt varpå krögare Tjacka kom med stora famnen men då fick det vara.

Läs också: Men Johnny Rotten – i schlager-SM?

Men Alice Cooper var aldrig på Privé.

Han var i Sundsvall, han var på Skivbutiken och signerade skivor dagen efter giget på Nordichallen och han köpte cowboyboots av en försäljare på 1891 som inte kände igen honom och nej, jag tänker inte avslöja honom (du kan alltid lita på mig Per-Erik "Pejje" Christensen!)

Till sist: Att Privé inte fanns 2001 när Alice Cooper spelade i Sundsvall spelar in i sammanhanget.

 

TOPPEN: Bonde slog dam på E4! (Roligt skämt för schackspelare).

BOTTEN: Bonde slog dam på E4…

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter

■■ Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!