Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brånfelt: Nej, Gina Dirawi är inte Grinchen

Ingen har stulit julen.

Än.

Men ditt julfirande är i ständig fara, utsatt för hot värre än..ja, värre än…Grinchen!

Julen är på allvar, inget att skoja om. Inte i Sverige. 

Det är i praktiken den viktigaste av alla svenska högtider och traditioner.

Men det går förstås att skoja med julen ändå och det har gjorts i ett antal filmer där Tomten är far till alla barnen sticker ut som den roligaste.

Lorry-gänget drev också med julfirandet och scenerna med Ulvessons packade tomte i fjällen i Yrrol är klassiska.  Bioaktuella En underbar jävla jul lär kvala in på den listan (har inte sett men det är en underbar jävla titel).

Julen – eller egentligen julfriden – kan också utsättas för konkreta hot. Det finns hur många filmer som helst där julen (i praktiken: relationer, familjeförhållanden eller som i Die hard, en skyskrapa full med glada människor) riskerar gå om intet.

De flesta slutar med ett happy end: ett hav av öppnade klappar, tindrande barnögon, par som pussas under en mistel, klockor ringer, lågorna i öppna spisen flammar, Disney-granen glöder medan ett julklappståg tuffar iväg mot horisonten på en modelljärnvägen. 

Eventuellt sjunger Bengt Feldreich Ser du stjärnan i det blå ovanpå allt det där.

Nu har en Sundsvallstjej lanserats som julens fiende nummer ett – i verkligheten.

Gina Dirawi, Sundsvallstjejen som gjorde roliga Youtube-sketcher, blev populär programledare och nu ska vara julvärld i SVT.

Det tog hus i helsicke.

Expressens ledarskribent Eric Erfors rasade i en ironisk ledare över SVT:s mångfaldspolicy där också Malena Ernman (har kallat SD ett nyfascistiskt parti), Henrik Schyffert (gillar Mona Sahlin) och författaren Lena Sundström (har förfasat sig över privatiseringsivern) fick på nöten.

Nästa jul med den här utvecklingen blir det förbjudet äta skinka! slog kommunfullmäktigeledamoten Wigert Lindblom (SD) i Luleå var tydligare på Facebook:

Det känns som att SVT försöker sudda ut våra traditioner.

Näthatare och troll gick i spinn också, förstås. 

 För att Gina Dirawi är muslim får man anta.

En storm i ett julmustglas, alltihop.

Muslimer får ju fira jul.

Gina Dirawi klarar säkert tända ljus i direktsändning, påa programmen, Kalle Anka och hans vänner, Karl-Bertil Jonsson och så vidare.

Och så är den här julen räddad.

Nej. 

Gina Dirawi är inte Grinchen.