Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brånfelt: Smekmånaden är över för Facebook

Annons

Facebook, sedan länge en del av vardagen, livet.

En del av Sverige, som TV4 trodde att de var förr (rätt bra ämne till krönika faktiskt, note to oneself).

 Från början var Facebook fantastiskt, roligt, spännande.

Man kunde upptäcka och få kontakt med vänner man hade glömt (för att travestera en låt med Brända Barn man hade glömt), nya gamla bekanta nästan varje dag.

Åh, är du också här, kul, men vad gör du för tiden, varför hör du aldrig av dig? och allt det där.

Ja, kanske för att Facebook inte fanns förut?

Ja, kanske det.

Med jämna mellanrum hör Facebook av sig till oss användare med trevliga bildsammanställningar eller glada tillrop, senast var det nån sorts bemärkelsedag (som jag redan glömt vad den hette, den kanske bara fanns på Facebook) som jag bara scrollade förbi (sån är jag, i alla fall i bland).

Smekmånaden är sedan länge över.

Vi har accepterat den riktade reklamen (efter våra noggrant ifyllda profiler om vad vi gillar och inte gillar) men någonstans måste även de mest toleranta av oss dra en gräns - och den linjen har dessvärre passerats när ni läser det här.

Förtar helgen körde en bil med engelska popbandet Viola Beach förbi en avspärrning, missade en broöppning och störtade ned mot döden i djupet under.

Räddningstjänsten (som kom dit uppseendeväckande sent) var fortfarande kvar när det stod klart att det var en vansinneskörning av någon som var packad eller hög.

I alla fall stod det klart i sociala medier. 

I alla fall spreds det sådana spekulativa uppgifter i sådan omfattning att de antog formen av en sanning.

Medan smutskastningen av de omkomna pågick för fullt tog kände/ökände Sverigedemokraten Erik Almqvist till orda:

Svart makt-artisten Beyoncé har redan sålt ut sommarens konsert i Sverige skrev han på twitter.

Bara ett par exempel från veckan (den här alltså) när DN startar en kampanj mot näthat och rasism på sociala medier.

Björn Wiman konstaterar i en krönika att du kan du skriva Döda horan! om en politiker på Facebook utan att något händer men nåde dig om du lägger ut en bild på danska nationalklenoden Den lille havfrue.

Det här säger något om vår tidsålder, moral, yttrandefrihet, teknisk utveckling, personligt ansvar och kanske också ansvarigt utgivarskap (egentligen en annan debatt)?

Det är nästan så man vill att folk ska börja lägga upp mer selfies, mer bilder på mat och fötter mot blå vatten och himlar.

Men bara nästan…

Till sist: 

Orsaken till den tragiska olyckan med Viola Beach ska utredas av Haverikommisionen. Ingenting tyder i nuläget på att föraren varit berusad eller påverkad.