Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brasiliens Oprah om klassklyftor

Annons

För några veckor sedan såg jag den brasilianska filmen Den andra mamman, i regi av Anna Muylaert, vid Göteborgs filmfestival. Filmen ifrågasätter med värme och humor det i Brasilien så självklara faktum att arbetarklasskvinnor lämnar sina hem och barn för att försörja sig genom att ta hand om andras hem och uppfostra andras barn, ofta som inneboende hushållerskor.

I filmen får hushållerskan Val (Regina Casé) besök av sin dotter (Camila Márdila) som inte har förstått att hennes mamma inte har något eget hem utan bor hos familjen som hon arbetar för. Dotterns närvaro och orädda sätt blottar det märkliga med fenomenet herrskap och tjänstefolk i ett modernt samhälle.

Efter visningen hade jag som uppgift att leda ett samtal med regissören och av publikens reaktioner att döma är klass en fråga som verkligen engagerar, trots att det perspektivet ofta försvinner i den offentliga debatten. Anna Muylaert berättade om klassklyftorna i Brasilien, någon ur publiken delade med sig av sina erfarenheter som barnflicka i Frankrike, ytterligare någon annan stämde in. Muylaert fick massor av uppskattning; varje gång hon sa något applåderade publiken. Det var ett starkt och varmt samtal.

Till sist hade jag en fråga om Regina Casé som spelar huvudrollen, vars utstrålning och närvaro gjort mig nyfiken. Vem är hon? Är hon en etablerad skådespelare i Brasilien?

Anna Muylaert log och svarade att Casé gjort det mesta som skådespelare men att hon numera är en megakänd tv-personlighet, typ Brasiliens Oprah Winfrey, och att hon gjort en slags comeback som skådespelare i och med rollen som Val i Den andra mamman.

Huh. Känd för 200 miljoner människor i Brasilien alltså, men fullkomligt okänd för oss. Jag blir alltid lite yr i huvudet när jag får höra sånt.

Den andra mamman distribueras av Folkets bio och hade svensk biopremiär i fredags, dock inte i Sundsvall. En liten drake viskar i mitt öra att filmen bör dyka upp här i april.

I kväll (söndag 28 februari) ser jag Maud Nycanders och Kristina Lindströms dokumentär Palme, om Olof Palme, klockan 21.00 i SVT1.

Håkan Norberg