Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brassblåsande westernhjältar i Stöde

/

Filmvisning är ett nytt inslag i Stöde musikvecka.
I "Brassbones" utkämpar några av världens främsta brassmusiker westerndueller - med instrumenten.

Annons

Brassinstrument är det manligaste som någonsin funnits. Och då behöver man inga pistoler.

Det var tanken för den 20 minuter långa filmen, inspelad 2001 och född ur en ide av tonsättaren Fredrik Högberg, som också skrivit musiken till filmen.

– Det var ett sätt att förena två stora intressen, brassmusik och westernfilm. Christian Lindberg, som är en vän till mig, samlade ihop några av världens förnämsta brassblåsare och så for vi till Spanien och lekte western. Vi hyrde ett helt hotell och hade vansinnigt roligt, säger han.

De rörde sig i samma kulisser som Sergio Leone använt för sina spagettiwesterns. Handlingen i Brassbones är inte så komplicerad: Christian Lindberg och Håkan Hardenberger är hjältarna Kit Bones och Hawk Hardon och fajtas mot Jonas Bylund och Ole Edvard Antonsen, som är skurkarna Joe Bailadorno och Old Ed.

Även om den kombinerade filmen och pojkdrömmen är rätt smal var SVT samarbetspartner, och filmen är visad både där och i 11 andra länder. Premiären stod i Dallas 2002, inför 1500 trombonister på ett möte med International Trombone Assoociation. Där blev den förstås succé.

– Filmen är kul och handlar om det visuella i musiken, precis som popen alltid har jobbat med musikvideos. Egentligen är "Brassbones" en lång musikvideo. Men vi har försökt göra den utifrån musiken, så att den styr vad som händer, säger Fredrik Högberg.

"Brassbones" visas i Stödehuset lördag den 2 augusti 15.00, där Fredrik Högberg också berättar om den.

Annons