Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bred politisk enighet är en förutsättning för storregioner

Nyligen presenterade Indelningskommittén ett förslag på hur dagens landsting kan slås ihop till storregioner. Västernorrland föreslås bli en del av ett nytt Stornorrland, bestående av Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Vi moderater är skeptiska till den process som nu pågår.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Efter regionbildningarna i Skåne och Västra Götaland tog det lång tid innan verksamheten åter började fungera på önskvärt sätt. Landstingen har många utmaningar framöver, för att säkerställa god kvalitet och bättre tillgänglighet i sjukvården. Det är stor risk att sammanslagningsprocesser tar överhand och att andra viktiga reformer därför uteblir.

En del landsting/regioner har fått ta över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen och Moderaterna kan tänka sig att det genomförs i alla delar av Sverige. Det förutsätter dock inte storregioner.

När man diskuterar storregioner är det första man alltid måste fråga sig hur detta blir bättre för medborgarna. Hur påverkas kvaliteten, tillgängligheten och servicen för invånarna? Förutsättningarna skiljer sig åt i olika delar av Sverige.

En annan viktig fråga är hur storregioner påverkar vårdens tillgänglighet. Koncentration av viss högspecialiserad vård till vissa sjukhus behövs, men i ett nationellt perspektiv och därmed kommer ingen region att ha ett komplett utbud av vård. Det talas om att storregioner ger effektivare vård – betyder det att sjukhus ska läggas ner och i så fall vilka? Halland är ett gott exempel på att kvalitet och storlek inte alltid hänger ihop.

Vad kommer bildandet av storregioner innebära för demokratin? Kommer avståndet mellan väljare och valda att påverkas i en region som sträcker sig från Treriksröset till Timrå? Hur blir förutsättningarna för representation från regionens olika delar och fritidspolitikers möjligheter att delta i möten långt hemifrån? Det måste belysas djupare.

En del landsting har välskött ekonomi, andra inte. Medborgarna i välskötta landsting riskerar att få betala för att politikerna i andra landsting inte har skött ekonomin. Medborgarna bör få veta hur storregioner påverkar deras skattesats och hushållsekonomi.

Bildandet av storregioner är en stor reform med grundläggande betydelse för hur Sverige styrs och hur svensk demokrati fungerar. Det är därmed en i hög grad grundlagsnära fråga. Vi har en lång tradition av bred samsyn över blockgränserna när vi förändrar politikens spelregler. Regeringen bör därför inte driva igenom bildandet av storregioner utan att det råder bred politisk enighet.

Peter Danielsson (M)

Förste vice partiordförande

Andreas Norlén (M)

Riksdagsledamot, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel