Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband till Haverö kan bli verklighet

Bredband mellan Östavall och Överturingen i Haverö kan bli verklighet.

– Vi ska diskutera det i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Annons

Möjligheten att använda sig av internet är mer eller mindre omöjligt i Haverö, väster om Östavall.

Långsamma modemanslutningar eller mobilt bredband är det som finns att tillgå.

– Det mobila bredbandet fungerar väldigt dåligt, säger Sten-Ove Danielsson.

Det finns omkring tio miljoner kronor hos länsstyrelsen och EU att söka för att bygga ut bredbandsmöjligheten i länet.

– Vi kommer att ta upp det här i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi har också ett samarbete med Servanet. Hur mycket det skulle kosta att ordna bredbandsdfiber till Haverö vet jag inte exakt. Men troligen omkring fem miljoner kronor för att gräva ned. Kan vi få fyra miljoner i bidrag kan nog kommunen också ställa upp med en slant.

Bredband tror han också är en fråga om överlevnad för den västra delen av Ånge kommun.

– Många säljer och vill bosätta sig i glesbygd för det är bra. Men det får inte vara ödebygd. Dessutom skulle ett fibernät innebära att man kan behålla den fasta telefonin. Det är också en värdefull del efter stormen Dagmars härjningar, även om telefonsystemet slås ut vid strömavbrott. Men det blir inte lika sårbart, säger Sten-Olov Danielsson.

Karin Eriksson, Kölsillre är engagerat i frågor som rör glesbygden och vill att den ska leva vidare välkomnar förslaget.

– Nu har holländare köpt Haffragården i Kölsillre. Och vill vi att människor ska bosätta sig här måste det satsas. Jag tror inte att någon egenföretagare flyttar hit och startar någon verksamhet om det inte går att snabbt och bra ta sig ut i världen med fungerande datakommunikation. Även för oss som har en hemsida där vi lägger in hus som är till salu skulle det vara väldigt värdefullt, säger Karin Eriksson.