Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till asylsökande: Jämställdheten måste respekteras

TV-klippet: Mohammad om sin vällästa insändare: "Finns inget rasistiskt i att be folk att sköta sig" (intervju publicerad 9 augusti).

Kära asylsökande, det finns ungefär en miljon icke europeiska utlänningar i Sverige, vi utgör en tiondel av befolkningen. Mellan år 2012–2015 tog Sverige emot 46 270 ensamkommande flyktingbarn, vilket är oerhört många. Ifall 0,1 procent av dessa ungdomar (cirka 46 barn) begår brott så drabbas en miljon utlänningar. Förstår du vilket ansvar du bär på?

Under juni 2016 gick några ensamkommande flyktingungdomar till en musikfestival där de sexuellt trakasserade svenska tjejer. Dagen därpå skrev varenda svensk dags- och kvällstidning om händelsen. Min vän, du håller säkert med mig om att det som hände är förkastligt, smutsigt och oerhört kränkande. De personer som begick brottet får straff enligt svensk lagstiftning, men vad de inte tänkte på är att vi andra utlänningar också får ta konsekvensen för deras avskyvärda handling.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

När sådana händelser sker blir samhället svårare och strängare gentemot människor som inte ser svenska ut. Detta är inget ovanligt fenomen som endast gäller Sverige, utan så här fungerar det i alla länder. Föreställ dig ett gäng svenska ungdomar som begår samma handling i ditt hemland. Vad hade ni gjort mot dessa människor och vad hade ditt folk tänkt om svenska ungdomar efter en sådan händelse? Vidare så vill jag att du fundera på denna fråga; Varför är du här? Svaret är samma för alla flyktingar, för att det inte finns trygghet eller frihet i hemlandet.

Om du och andra flyktingar flydde hit på grund av dessa orsaker, vad ger er rätten att begränsa friheten och tryggheten för andra människor?

Läs också: Svik inte vår värdegrund – rösta nej till ny flyktingpolitik

Läs också: Gränskontroller är positivt för vårt fantastiska land

I Sverige strävar vi efter jämställdhet mellan könen. Detta betyder att en kvinnas ord eller handling väger lika mycket som en mans. Jämställdheten måste du respektera utan reservationer.

Så länge du bor på ett asylboende kostar du cirka 1 900 kronor per dygn. Detta belopp omfattar till exempel: personalkostnader för asylboendet, maten du äter, hyran för boendet och pengar till olika aktiviteter. Dessutom tillkommer kostnader för sjukvård, tandvård, skolan, hanteringen av ditt ärende hos Migrationsverket och hanteringen av ditt ärende hos socialtjänsten. Sedan behöver du tolk i alla dessa sammanhang, tolkkostnader ligger på cirka 400 kronor per timme. Jag och du vet att de flesta flyktingar inte hade tillgång till alla dessa tjänster i hemlandet.

Pengarna som betalar för alla dessa tjänster kommer ifrån svenska skattebetalare. Att betala skatt är otroligt viktigt, och det är en av huvudanledningarna till varför Sverige är ett sådant bra och välfungerande land. Jag förklarar detta för att du skall förstå, ingenting är gratis, det du får och nyttjar har svenska arbetare och företag betalat för.

Lyssna på personalen på ditt asylboende, de är mycket kompetenta och hjälper gärna till. Delta i skolan och försök lära dig svenska språket, då språket är första nyckeln mot ett framgångsrikt liv i Sverige. Var inte rädd för att ta kontakt med svenskar, gå med i någon idrottsförening och engagera dig i det svenska samhället. Respektera och lär dig ditt nya lands kulturtraditioner, för svenskarna respekterar dina kulturtraditioner (så länge de inte bryter mot svenska lagar och förordningar).

Det finns gott om utlänningar som lyckats i detta land. Gemensam nämnare för denna grupp är att de har respekterat svenska traditioner och svenska lagar, samt arbetat hårt för att nå dit de är i dag.

Jag vill att du funderar på det jag skrivit och att du förstår vikten av det ansvar du bär på. De goda krafterna i Sverige vill inte ha ett ”vi-mot-dem-tänkande”, du är här nu och du ingår i vårt samhälle. Hjälp inte de främlingsfientliga krafterna genom att begå brott, för om de vinner måste vi söka ett nytt hemland.

Mohammad Khanahmadi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel