Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brexit visade vägen – nu är det läge för oss att rösta om utträde

Så har då England sagt sitt. Det är dags att lämna unionen och åter bli herre i sitt eget hus. Även om stanna-kvar-sidan hade vunnit, så vore det ändå ett misslyckande för EU. Att hälften av landets befolkning velat lämna unionen, trots att landet varit indraget i två världskrig. Allt fler människor i andra länder – bland annat Landsbygdspartiet oberoende (LPo) i Sverige – kräver på samma sätt en folkomröstning om utträde.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Ursprungsmeningen med EU var att garantera fred i Europa. Hade man stannat vid detta uppdrag, så borde 100 procent av Europas befolkning röstat för ett medlemskap. För vem vill ha krig? Nu sitter i stället 48 000 anställda inom EU och letar efter nya områden, som man kan byråkratisera.

Samtidigt ökar missnöjet i medlemsländerna. Ingen självständig regering lyckas hävda sina medborgares intressen enligt sina väljares mandat. Så enda möjliga alternativet, för att få egen handlingsfrihet, har blivit att gå ur unionen. Även om man – sett till ursprungstanken – helst hade velat stanna kvar.

För Sveriges del blir ett utträde nu än viktigare. England har varit en stor nettobetalare till EU och en medspelare för Sverige. Kostnaderna för EU:s överhöghet skall nu fördelas på ett mindre antal länder. Och Sverige får än svårare att driva sina frågor.

Varje dag – 365 dagar per år – betalar vi redan nu 52 miljoner kronor netto till unionen (vi betalar 31,8 miljarder och får tillbaka 12,7). Pengar som skulle kunna användas till mycket annat.

LPo vill se Swexit – ut ur EU – vi kräver en folkomröstning snarast.

Erika Sörengård, partiordförande

Partistyrelsen

Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel